Efter deras avslöjanden – nu avskrivs bröderna

De två utpekade bröderna i Kevinfallet skrivs av från ärendet. Enligt åklagaren är det tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott. Gotlänningarna Jakob Larsson och Johannes Hallbom var med och granskade fallet för SVT.

27 mars 2018 12:08

Fyraårige Kevin hittades död i Arvika för snart 20 år sedan och de två bröderna, då fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga av polisen. Förra våren publicerades granskningar av DN och SVT, där nya uppgifter i fallet framkom – bland annat att bröderna känner sig orättvist utpekade och inte minns händelsen alls.

”De uppgifter som framkom för cirka 20 år sedan i förhören med de misstänkta är otydliga, motsägelsefulla och inkonsekventa. Det sätt genom vilka uppgifterna har kommit fram är dessutom sådana att det kan ifrågasättas om de är självupplevda. Uppgifterna bedöms inte vara sådana att de ensamma kan ligga till grund för slutsatsen att de utpekade orsakat pojkens död eller att de har varit närvarande när han dog” skriver chefsåklagare Niclas Wargren i ett pressmeddelande.

– Jag har inte hunnit smälta det så jag kan bara beskriva det som ren lycka, säger ena brodern till SVT Värmland.

– Det här är slutet på en 20 år lång mardröm, säger Thomas Olsson, hans advokat, till Sveriges Radio P4 Värmland.

I beslutet skriver åklagaren att det saknas vittnen som talar för att bröderna varit närvarande vid Kevins död och att det inte heller finns stödbevisning i form av tekniska spår eller liknande.

Sammantaget visar slutsatserna att ”de inte har varit inblandande i dödsfallet eller ens varit närvarande när det inträffade”.

”Jag bedömer att det inte finns några förutsättningar att komma vidare när det med hänsyn till alla omständigheter är tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott”, skriver Niclas Wargren i pressmeddelandet.

Mordet på Kevin Den nya utredningen

Den 16 augusti 1998, på sommarlovets sista dag, hittas fyraårige Kevin död i bostadsområdet Dottevik i Arvika. Till en början utgår polisen från att det handlar om en olycka, men börjar därefter utreda om barn kan ha dödat honom.

Drygt en vecka senare förhörs två bröder, fem och sju år gamla, för första gången, men endast som vittnen. Polisen har senare två tonåringar, en 13-åring och en 14-åring, som huvudmisstänkta.

I mitten av oktober går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin.

Polisen avslutar fallet den 2 november 1998. Åklagaren i fallet väckte aldrig någon bevistalan och brödernas skuld blev aldrig rättsligt prövad.

Under våren 2017 presenterar SVT:s Dokument inifrån och DN granskningar som ledde till att åklagarkammaren i Karlstad åter öppnade förundersökningen i fallet.

I granskningarna framkom att bröderna förhörts i många och långa förhör, i vissa fall utan förälder eller annan vuxen närvarande utöver de som höll i förhören. Själva erkännandet finns inte inspelat på något videoförhör, visar det sig också. Dessutom framträder bröderna i SVT, och säger att de känner sig orättvist utpekade, och att de själva inte minns händelsen de anklagats för.

I maj beslutade åklagarkammaren i Karlstad att förundersökningen om mordet på Kevin skulle återupptas.

Två nya utredningar inleddes också mot bröderna enligt en lagparagraf som behandlar unga lagöverträdare (Lul 31).

Förundersökningen skulle i teorin kunna leda fram till ett åtal, men det förutsätter i så fall att utredarna hittar en misstänkt över 15 år.

Målet med de enskilda utredningarna är att se om bevisningen håller.

En möjlig utväg är att utredningarna resulterar i en så kallad bevistalan – en rättegångsliknande process när minderåriga misstänks för brott.

Källa: Åklagare Niclas Wargren

Så jobbar vi med nyheter