Efter Lindvalls brandtal: Så ska regionen bli bättre

Gotland faller allt längre ner på olika näringslivsrankningar, men nu har regionen tagit fram en konkret plan för att vända trenden. "Mycket handlar om okunskap och missförstånd".

Regiondirektör Peter Lindvall och näringslivsstrateg Michael Enlund.

Regiondirektör Peter Lindvall och näringslivsstrateg Michael Enlund.

Foto: Montage

Näringslivsklimatet2016-09-29 10:53

I Svenskt Näringslivs senaste rankning över näringslivsklimatet i Sveriges kommuner, som publicerades i början av september, hamnade Gotland på plats 256, vilket var åtta placeringar sämre än året innan.

Redan i början av juni gjorde dock regiondirektören Peter Lindvall ett kraftfullt utspel under en näringslivsfrukost, där han uttryckte sin besvikelse över att arbetet för att bli Årets tillväxtkommun 2018 inte kommit längre. Han krävde att man måste gå från ord till handling och börja visa konkreta resultat.

LÄS MER: Efter brandtalet: "De har gjort ett mycket bra jobb"

Under brandtalet gav Peter Lindvall även näringslivsstrategen Michael Enlund och företagslotsen Beata Afzelius i uppdrag att ta fram en konkret handlingsplan för ett bättre företagsklimat, och denna plan presenterades under en ny näringslivsfrukost på torsdagen.

– Kvalitetsarbetet inom regionen har pågått under ett par år, men nu har vi tagit fram en plan som just nu håller på att förankras ute på förvaltningarna, säger Michael Enlund.

I handlingsplanen föreslås en rad konkreta insatser, där bland annat utbildning är en av de viktigare delarna.

– Det handlar om att utbilda såväl politiker och tjänstemän inom regionen som företagarna. Vi vill att företagarna lär sig att bättre förstå politiskt styrda organisationer, samtidigt som vi vill att tjänstemännen förstår politikerna och näringslivet. Politikerna å sin sida måste förstå tjänstemännens arbetssituation samt företagarnas verklighet.

– Mycket av problemen som uppstår mellan näringslivet och regionen är baserade på okunskap och missförstånd. Det vill vi att man försöker undvika.

LÄS MER: Lindvall hyllades efter brandtalet

En annan av insatserna som föreslås är att arbeta för att samarbetet mellan regionens förvaltningar ska bli bättre. Man föreslår bland annat att man ska se över hur en gemensam kundtjänst för företag skulle kunna fungera, detta för att förebygga att ärenden hamnar mellan förvaltningar.

Vidare föreslås även en granskningsgrupp dit kunder med komplexa ärenden kan vända sig med synpunkter om handläggningsprocessen.

– Mycket handlar om att underlätta för företagen. De struntar egentligen i vilken förvaltning som ska bereda deras ärende, därför måste det bli mer sömlöst mellan regionens olika instanser.

Kommer handlingsplanen göra att man klättrar på rankningarna?

– Det tror jag absolut.

– Självklart kommer det att synas, fyller företagslots Beata Afzelius i.

Är det extra svårt att införa en sådan här handlingsplan när regionens ekonomi är så dålig?

– Ja, men samtidigt är det ännu viktigare. Vi har inte råd att sjunka längre ner på rankningarna, säger Michael Enlund.

Man kommer att följa upp arbetet på årets sista näringslivsfrukost i december, då man kommer att ge en delrapport.

LÄS MER: WEBB-TV: Bekymrade regiondirektörens brantal

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om