Det har stormat kring Sverigedemokraterna på Gotland de senaste veckorna och stormen fortsatte under lördagen när det var dags för årsmöte. Mötet inleddes med att medlemmen Bo Segerheden nekades att komma in av riksombudsmannen Mikael Strömberg.

– Nej, det stämmer inte. Vi har gjort kontroll mot vår medlemslista och bara medlemmar kommer in, säger Lars Engelbrektsson efter mötet.

Två andra medlemmar valde att lämna årsmötet tillsammans med Bo Segerheden. En av dem var Marina Cederblad Segerheden, som i höstas lämnade sitt uppdrag som kassör i styrelsen i protest.

– De påstod att Bosse inte fanns med i medlemslistorna, men vi har kvitto på att han har betalat sin medlemsavgift, säger hon och fortsätter:

– Det här är inte ett demokratiskt parti. De väljer själva vilka medlemmar de vill ha.

För en vecka sedan hade medlemmar i partiet bjudit in till ett så kallat "mingel", där det stora missnöjet med hur verksamheten bedrivs diskuterades. På minglet, eller krismötet som det även kallades, lades den före detta styrelsemedlemmen Tina Benthammar fram som förslag till ny ordförande.

Men under lördagens styrelsemöte stod det klart att det inte skulle bli något maktskifte i partiet. Lars Engelbrektsson röstades fram som ordförande för de kommande två åren. Hilda Frick valdes som vice ordförande och Lennart Modig Kihlberg blev andre vice ordförande.

– Mötet gick lugnt till, det fanns ingen motkandidat, så det var ett enigt årsmöte som röstade för mig, säger Lars Engelbrektsson.

Under förra årets årsmöte kuppades den då sittande styrelsen, med Lennart Pettersson som ordförande, bort. Anledningen var, enligt den nya styrelsen, att den dåvarande styrelsen inte kunde beviljas ansvarsfrihet efter att bokföringen saknat kvitton på 21 625 kronor. I årets redovisning saknades det återigen kvitton, enligt revisorn, den här gången på 15 769 kronor. Revisorn Arnold Boström föreslog därför att styrelsen inte skulle få ansvarsfrihet den här gången heller. Men det fick den. Enligt medlemmar som Helagotland.se pratat med var det lika många som röstade ja som nej, men mötesordföranden valde ändå att gå på ja-sidan. Detta trots att personer bad om votering, men någon sådan blev det inte.

– Vi fick ansvarsfrihet. Jag har varit beredd att visa upp samtliga kvitton, nu har det gjorts. Det tog lite tid att sammanställa, eftersom det handlade om kortköp hos Destination Gotland och marknadsföring på Facebook, säger Lars Engelbrektsson.

På mötet satt Stockholmspolitikern Johan Tireland som mötesordförande och Christina Wallmark, även hon från SD Stockholm, som sekreterare. Justeringsmän var Jenny Frick och Kent Andersson. Även Peter Wallmark från SD Stockholm uppges ha varit på plats under årsmötet.