Expert: Gotland kan hotas inom två år

Brittisk försvarspolitisk expert varnar för att Ryssland kan ingripa militärt mot Gotland i en nära framtid.

2 maj 2015 12:04

I veckan kritiserade Sveriges överbefälhavare Sverker Göransson den försvarspoliska överenskommelsen. Han är bland annat tveksam till stationeringen av en permanent trupp på Gotland. Dagens Nyheter har intervjuat den brittiske försvarsexperten Keir Giles vid den vid den brittiska tankesmedjan Chatham House. Han hävdar att hotbilden mot Gotland inte ska underskattas.

– I internationella sammanhang finns det i dag en betydligt större medvetenhet om att Ryssland är fullt kapabelt att göra saker som för västmakterna ibland kan förefalla strategiskt otänkbart. Ett scenario som många militäranalytiker tar på största allvar i dag är en rysk intervention på Gotland, som ett första steg i en militär operation mot de baltiska staterna. Målet vore då att skära av baltstaterna från omvärlden, säger Keir Giles till DN.

Gotland är strategiskt viktigt menar Giles och ger exempel på hur Ryssland skulle kunna hota Gotland med så kallade "dementerbara operationer", alltså använda sig av soldater utan nationsbeteckning på uniformerna. Den metoden använde sig Ryssland av vid invasionen av Krim, enligt Giles.

– Det är ett långtifrån otänkbart scenario och kan inträffa inom två år. Vi vet att Gotland spelar en viktig roll i ryska militära övningar, säger Giles till DN.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa