EXTRA: Han avgår efter FB-skandal

Sven-Olov "Esso" Eriksson lämnar alla sina politiska uppdrag i regionen efter att ha uttalat sig om tiggare och flyktingar på Facebook.

21 december 1915 09:59

"Jag har vid flera tillfällen brustit i såväl ordval som omdöme när det gäller vad jag skrivit. Något som jag verkligen vill be om ursäkt för, och där jag också kan säga att jag inte står bakom mina uttalanden", skriver Esso Eriksson (C) på sin facebooksida.

"Där jag också kan säga att jag inte står bakom mina uttalanden. Som ordinarie ledamot i Hälso och Sjukvårdsnämnden där jag sitter för Centerpartiet, har jag under helgen meddelat partiet att jag lämnar nämnden med omedelbar verkan".

"Ber än en gång om ursäkt till er som känt er på något vis påhoppade. För er som känner mig, vet att jag är en person som inte vare sig är främlingsfientlig eller förminskande", skriver han vidare.

I höstas hamnade Esso Eriksson i blåsväder efter att ha skickat en skrivelse till Migrationsverket med innebörden att Fårösund inte kan ta emot fler än 50-60 flyktingar. Skrivelsen undertecknades av Fårösunds företagarförening, Bunge Sockenförening, PRO i Bunge och SPF i Bunge.

Men detta var inte förankrat i företagarföreningens styrelse.

Esso Eriksson har, bland annat, länkat till artiklar från den högerpopulistiska sajten Nyheteridag.se.

I ett inlägg på Moderatpolitikern Lena Celions FB-sida skriver Esso Eriksson bland annat om muslimer:

"I grunden hatar dom kvinnor som är självständiga, människor som inte är rättrogna muslimer , och i slutändan kommer dom att ta över, om vi inte aktivt knäcker dom!"

Han skriver också:

"Personligen skulle jag gärna verka för att vi inte får hit några män med förvriden kvinnosyn till Fårösund! Dessutom kan jag konstatera att vi inte har några turistsängar kvar i Fårösund! Vi har gått från en turistort till en flyktingort. Bra för samhället, tillväxten , huspriser... Detta var inte den utveckling som vårt samhälle behövde !"

Han har också gått till hård attack mot Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som kallas både "kommunisttomte" och "säkerhetsrisk":

"Jonas Sjöstedt, hur blir man av med honom? Ett öppet land som Sverige kan naturligtvis inte ha kommunisttomtar som den där Sjöstedt. Säkerhetsrisk?? Ja det tror jag!"

I ett inlägg vill Esso Eriksson förbjuda ensamkommande män:

"Förbjud ensamkommande män och se till att kvinnor, barn och familjer( under förutsättning att mannen i familjen accepterar att kvinnan får andas själv!)."

I flera inlägg skriver han att Sverige bör skicka tillbaka de som "inte bör vara här", och tar där även med tiggarna:

"En självklarhet att skicka tillbaka dom som inte skall vara här, gäller såväl flyktingar som tiggare! Danmark har aldrig haft problem med det, men vi i Sverige...... Tjena !!"

Esso Eriksson skriver också om den uppmärksammade stölden på Kicks i Visby då flera personer från ett asylboende snattade varor. Han menar att stölden var planerad och att "polisen står med brallorna nere".

 

 

Så jobbar vi med nyheter
Mats Pettersson / Mona Staflin