Fågelskådare kastar sig till Gotland – ovanlig fågel hittad

Nu är det rena folkvandringen ner till Hoburgen på Gotlands sydspets. På klippan håller nämligen en riktig raritet till sen några dagar. Det är en alpjärnsparv, som bara mycket sällan synts på Gotland.

29 juli 2019 14:00

Per Smitterberg är aktiv fågelskådare på Gotland och besökte Hoburgen igår och rapporterar entusiastiskt:

– När jag åkte därifrån var det säkert 15 ornitologer på plats. Folk reser från överallt dit ner. Och det är en verklig raritet som man får se.

Alpjärnsparven ses nu för tredje gången vid Hoburgen. Det finns också en observation från Högklint. Det är Per Smitterberg som tagit bilden på fågeln och han berättar att den alls inte är skygg:

– I alplandskapen eller i Karpaterna där den hör hemma träffar den inte på så många människor. Hotet är mera hökar och andra rovfåglar. Så det går bra att komma nära intill den, jag tog bilder på 10-12 meters håll.

De senaste dagarna har det lyst rött på natursajten "artportalen.se", ett säkert tecken på att ornitologer fått korn på något "hett". Redan den 25 juli rapporterade Roger Mellroth, som hjälper till med Sundregruppens ringmärkning vid Hoburgen, om fågeln. Han berättar livfullt om sin observation på Gotlandsornitologernas hemsida "blacku.se". På burgkantens sydvästra krön fick han i tuben syn på vad han först trodde var en skärpiplärka. Men något i proportionerna kändes fel och och så småningom listade han ut att det var en alpjärnsparv. Hoburgsklippan var väl det närmaste "alper" den kunde hitta på Gotland, kommenterade han på hemsidan.

Alpjärnsparven (prunella collaris) är en stor järnsparv, grå, med strimmigt rödbrun undersida. Normalt sett håller den till på 1800 - 3500 meters höjd.

Så jobbar vi med nyheter
Lasse Linusson