"Fantastiskt att vara första kvinnan någonsin"

Gotländskan Barbro Ronsten tar över rodret för det nationella förbundet RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa. Men först väntar tre månaders arbete i Thailand.

14 maj 2019 15:03

Sedan RSMH bildades år 1967 har ingen kvinna hållit i den nationella ordförandeklubban. Fram tills nu. På förbundets kongress den 10-12 maj blev gotländskan Barbro Ronsten vald till ny förbundsordförande efter Jimmie Trevett.

– Det känns fantastiskt att vara den första kvinnan någonsin att få det förtroendet från nationen, säger Barbro Ronsten över en lätt sprakig telefonlinje.

Hon befinner sig just nu i Thailand där hon under tre månader ska arbeta för 1177 Vårdguiden. Därefter är det Sverige och det nya uppdraget som gäller. Dock är Barbro Ronsten inte helt ny inom RSMH. I bagaget har hon 20 år som stödmedlem samt flera år som ordförande för RSMH lokalt. Personligen tror hon att det, tillsammans med hennes sjuksköterskeutbildning, ger henne en bra grund för den nya rollen. En av de hjärtefrågor som Barbro Ronsten kommer att lyfta fram är självmordsförebyggande insatser.

– 2017 tog över 900 personer sitt liv och i flera av fallen hade man kunnat förhindra det om man hade sett tecknen. Jag tror att man behöver prata mer om det och ge mer information i skolorna.

Även på sitt arbete i Thailand har hon märkt att det är många som mår dåligt och som ringer då de behöver någon att prata med. Därför kommer en del av RSMH:s utvecklingsarbete vara att öka tillgängligheten både över telefon och digitalt.

– Ensamhet tar flera liv än sjukdomar. Vi vill bryta ensamheten, säger Barbro Ronsten.

Det här är RSMH

Riksförbundet för Social och Mental Hälsa är en medlemsorganisation där människor med psykisk ohälsa och deras anhöriga arbetar tillsammans för att värna sina rättigheter i samhället. Målet är att människor med psykisk ohälsa ska kunna leva sina liv på samma villkor som alla andra. RSMH bildades 1967, är religiöst och partipolitiskt obundet och har ungefär 7 000 medlemmar.

Källa: RSMH

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa