Fårö kan få sitt första äldreboende

Fårö Utveckling AB vill bygga ett nytt äldreboende i anslutning till Bergmancenter på Fårö. "Vi har en stor tomt ner till havet", säger Lennart Lindgren.

13 april 2017 09:51

Under torsdagen blev det känt att Fårö Utveckling AB utreder möjligheterna på att bygga ett nytt äldreboende på Fårö, vilket P4 Gotland rapporterar om.

– Det vi tänker oss är att bygga ett äldreboende i anslutning till Bergmancentret. Vi har en stor tomt ner till havet och se ett samutnyttjande mellan Bergmancenter och ett äldreboende, säger Lennart Lindgren som är aktiv i utvecklingsbolaget till P4 Gotland.

De har genomfört en enkätundersökning för att se hur intresset såg för ett äldreboende på Fårö. Intresset var väldigt stort.

– Vi vet att äldre människor gärna vill bo kvar i sin hembygd och skälet till det är att man där känner sig trygg. Det är väldigt många sommarboende som bott på Fårö i decennier och tänker sig i många fall att när de pensioneras att de vill bo kvar på Fårö, säger Lennart Lindgren till P4 Gotland.

Nu har Fårö Utveckling AB ansökt om pengar från Leader Gute för en förprojektering. Byggkostnaden lär bli på runt 25-30 miljoner kronor – enligt preliminära beräkningar. I ett senare skede ska de besluta om det blir ett seniorboende, trygghetsboende eller särskilt boende.

– Det är en helt ny byggnad som vi kopplar på Bergmancenter. Vi har skissat på en byggnad i två plan, säger Lennart Lindgren.

– Det dröjer i alla fall ett par tre år innan vi kan sätta en spade i jorden.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa