Hon fick Emerichstipendiet

Under onsdagskvällen blev det officiellt vem som fick priset. "Jag kommer hela tiden ta debatten".

27 januari 2016 21:00

Emerichstipendiet ska gå till en person på Gotland som arbetar för medmänsklighet i Emerich Roths anda. I år gick priset till Lisa Blochmann, engagerad i nätverket Tillsammans på norr, som hjälper nyanlända att komma in i det gotländska samhället. Till vardags är hon delägare i Sylvis döttrar på Fårö.

– Det här känns jättebra. I bland behöver man uppmuntran, det har varit och är en tuff tid. Men jag kommer hela tiden ta debatten och stå upp för medmänsklighet, säger Lisa Blochmann.

Hon säger att hon hoppas att Tillsammans på norr kan bli ett positivt exempel att visa upp för övriga Gotland.

– Det har kommit människor från bland annat Visby för att se hur vi arbetar. Nu kan vi ta hand om de människor som kommit till oss och vill nu hjälpa dem in i arbetslivet, säger Lisa Blochmann.

Under onsdagen skrev hon ett brev till Region Gotland och uttryckte sin oro om det skulle 400 nya asylsökande till Fårösund.

– Vi vill kunna ta hand om alla som kommer och hjälpa dem hela vägen. Det skulle inte fungera om det kom så många nya mitt i det arbete som vi påbörjat. Vi vill kunna göra ett bra jobb och jag vill att det ska gå bra, säger hon.

Lisa Blochmann fick ta emot priset i samband med Förintelsens minnesdag på Almedalsbiblioteket. Där närvarade bland annat landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

– Lisa är med klokskap, initiativkraft, ett varmt generöst hjärta och orubbligt personligt mod en stor tillgång för Gotland, sa Kerstin Blomberg vid prisutdelningen som tillsammans med Emerich Roth utser vinnaren.

De har tidigare fått Emerichstipendiet

Hanna Landergren (2010), Claudien Tuyisabe (2011), Aime Rukundu (2012), Karl Fritz (2013), Sofia Hellenberg (2014) och Anna Hedlund (2015).

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa