Fi riktar hård kritik mot M

Fi går till hård attack mot Moderaternas beslut att säga nej till det offentliga stödet till EU-migranterna. "Ren och skär populism".

25 november 1915 09:05

På tisdagen skrev Simon Härenstam, gruppledare i fullmäktige för Moderaterna, en debattartikel där han skrev att Moderaterna vill att Region Gotland ska sluta stödja Operation Vinternatt, som hjälper de EU-migranter som befinner sig på Gotland. Han menade att regionen inte har råd att hjälpa i de kraftiga besparingstider som råder.

Nu riktar Feministiskt initiativ skarp kritik mot Moderaternas ställningstagande och kallar deras utspel för grundlöst, populistiskt och livsfarligt.

"Det finns inga vinster att göra på att upphöra med detta härbärge. Tvärtom visar det sig gång på gång runt om i Sverige att det är betydligt dyrare med de olagliga bosättningar. För olagliga bosättningar blir det. De människor som kommer till Sverige gör det för att de inte har något annat val. De kommer stanna med härbärge eller utan", skriver partiet i ett svar riktat mot Moderaterna.

LÄS ÄVEN: Moderater: Inga pengar till EU-migranterna

Feministiskt initiativ skriver även att Moderaterna på Gotland genom sitt förslag gjort ett historiskt vägval där man positionerat sig som ett parti som är beredda att bortse från grundläggande mänskliga rättigheter. "Moderaterna skriver att Region Gotland måste prioritera "gotlänningarna", men vilka är det? Räknas alla de asylsökande som bor här, utan att vara folkbokförda? Vad menade moderaterna annars egentligen när de sa "Refugees Welcome" tillsammans med alla oss andra?"

Skrivelsen, som är undertecknad av Lisa Tunegård, Elin Bååth, Mio Ribohn, Stefan Wesley och Emma Jernberg, avslutas med att återigen kalla Moderaternas förslag för populistiskt.

"Så varför kommer M med detta förslag, om det saknar ekonomisk och legal grund? Det är ren och skär populism. Det finns grumliga vatten att fiska i och det är vad moderaterna nu gör."

Regionstyrelsen kommer under onsdagen att fatta beslut huruvida regionen ska fortsätta att stöjda Operation Vinternatt eller inte.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg