"Fienden har tagit Visby flygplats..."

Den senaste veckan har drygt 100 soldater från arméns jägarbataljon i Arvidsjaur övat på Gotland.

1 september 2015 11:46

"Sverige är under attack. Fienden har tagit Visby flygplats och även landsatt trupper på ön. Det fienden inte vet är att jägare från arméns jägarbataljon i Arvidsjaur redan finns på plats ute i den gotländska terrängen."

Så har övningsscenariot sett ut när jägarbataljonen från Arvidsjaur den senaste veckan övat på Gotland. Drygt 100 soldater samt administrativ personal har sedan förra måndagen haft Tofta skjutfält som sin bas.

– Det har fungerat jättebra och vi har fått många erfarenheter som vi har stor användning av i framtiden. Tofta är ett jättefint skjutfält som passar väldigt bra för övning av vår verksamhet, säger Teddy Larsson, övningsledare och chef för arméns jägarbataljon.

Varför valde ni att öva just på Gotland?

– Vi behöver erfarenhet av hur det är att öva på olika platser i landet, och Gotland passade bra just för den här övningen.

 

LÄS OCKSÅ: FIENDEN HAR REDAN INVADERAT GOTLAND

 

En av soldaterna som deltagit i övningen är Felix Fagerlund. Han ingår i jägarbataljonen, men kommer ursprungligen från Fårösund.

– Jag har alltid velat jobba inom försvarsmakten. Genom tips från vänner hamnade jag i Arvidsjaur, och sedan blev jag kvar där, säger han.

Hur är det att komma "hem" och öva här på Gotland?

– Det är kul att få göra det någon gång också. Jag har varit här på Tofta skjutfält ett par gånger förut, så jag känner igen mig lite på vissa ställen.

Under övningen bor, äter och lever soldaterna i tält ute i skogen. Felix Fagerlund berättar att bataljonens huvuduppgift under övningen har varit att bedriva spaning och att hitta specifika mål, samt att få kontroll över luftrummet så att man sedan kan få flygunderstöd.

– Vi ska jobba bakom fiendens linjer och även spana för egen strid.

 

LÄS OCKSÅ: GOTLAND FÄLLER BOMBER ÖVER SVERIGE

 

Under övningen på Gotland har även Gotlandsgruppen varit delaktig. Deras roll i övningsscenariot har varit att försöka hitta och bekämpa jägarna.

– Samarbetet med Gotlandsbataljonen har fungerat perfekt. De har fått öva på sina huvuduppgifter, som är skydd och bevakning. De är verkligen top of the line, säger Teddy Larsson.

Den senaste tiden har allt fler militära övningar förlagts på Gotland, vilket många kopplar till Rysslands ökade närvaro vid Östersjön. Teddy Larsson berättar att även han märkt en förändring, både inom och utom Försvarsmakten.

– Det känns som ett trendbrott i och med det senaste försvarsbeslutet, och jag tycker det är bra att vi övar mer fokuserat och oftare.

Slutligen, lyckades ni med uppdraget att försvara Gotland under övningen?

– Klart att vi lyckades med uppgiften!

 

FOTNOT:

Jägarbataljonens övning ingår inte i de två stora pågående övningarna Arméövning 2015 och Flygvapenövning 2015, även om det finns vissa kopplingar till dem.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa