Fler äldre ska få nattillsyn via kamera

Ett antal äldre gotlänningar har fått testa digital nattillsyn, vilket innebär att personal tittar till dem nattetid via en webbkamera. Nu får fler gamla möjlighet att välja kameran istället för att personal kommer hem till dem när de sover.

24 mars 2018 12:55

Med hjälp av en kamera i hemmet kan personal titta till personer som känner sig oroliga för att exempelvis ramla när de kliver upp om natten för att gå på toaletten, utan att störa deras nattsömn. Servicen är bara till för dem som inte behöver någon fysisk hjälp.

LÄS MER: Kamera ersätter hemtjänstbesök på natten

Det är brukaren själv som tillsammans med en biståndshandläggare bestämmer hur ofta tillsynen ska ske nattetid, mellan klockan 22 och 07.

Tillsynen tar oftast bara några sekunder. Om personalen inte kan se brukaren så görs en ny tillsyn efter 20 minuter och om brukaren fortfarande inte syns till så skickas natthemtjänsten till bostaden.

WEBB-TV: "Jag känner mig lugn när jag ska somna"

Den digitala nattillsynen har testats av ett urval brukare som gett tummen upp och socialnämnden har därför beslutat att successivt gå över till kamerabaserad tillsyn hos de brukare som är intresserade och där metoden är tillämplig. Ett 40-tal personer har i dag tillsyn nattetid men inget vårdbehov och bedöms vara aktuella för den nya tekniken.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin