Fler äldre tränar – ger en bättre ålderdom

Mer än hälften av alla 65-plussare tränar minst 150 minuter per vecka. Vattengympa är populärt och varje vecka kommer hundratals motionärer, mestadels äldre, till öns bassänger för att gympa.

Marjo Lindström har vattengympat i tjugo år. Hon tycker att hon blivit mjukare i kroppen och fått bättre balans av att träna i vatten.

Marjo Lindström har vattengympat i tjugo år. Hon tycker att hon blivit mjukare i kroppen och fått bättre balans av att träna i vatten.

Foto: Emil Karlsson

Visby2020-02-20 10:00

Det är trångt i damernas omklädningsrum hos Korpen på Skarphäll i Visby. Alla ska hinna duscha och få på sig baddräkten innan vattengympapasset men stämningen är glad och trivsam. Det gäller dock att vara noga med vilket skåp man hänger in kläderna i så att man inte tar ett som används av stammisarna...

– Och i bassängen får man inte ta någon annans plats. Det finns viktiga regler, säger Marjo Lindström med ett skratt och de övriga i omklädningsrummet instämmer i skrattet.

Vattengympagruppen består av cirka 20 personer, de flesta kvinnor. Under ombytet småpratar alla med varandra om ditt och datt. Marjo Lindström har gympat i vattnet i många år, hon började när hon fick lite besvär med ryggen.

– Det är sååå behagligt. Det känns som att man är lätt i kroppen och kan göra vad som helst. Man svävar på moln och jobbar jättemycket, säger hon.

Hon kommer hit främst för träningen men det är klart att den sociala biten också spelar in.

– För många är det jätteviktigt. Men i den här gruppen är vi inte så sociala, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Vi pratar jättemycket så här innan och har koll på varandra men det är inte så många som går och sätter sig i bastun efter. Man har ju bråttom hem till det där kaffet, ler hon.

Mellan 2008 och 2015 nära nog fördubblades andelen äldre över 75 som motionerar varje vecka, enligt SCB. Förra året uppgav 54 procent av pensionärerna att de tränar minst 150 minuter i veckan. Träning är viktigt för att få en god ålderdom. Flera gym på ön har olika typer av seniorpass men just vattengympan är en av de mest populära träningsformerna bland äldre. I vattnet väger människan ungefär en tiondel av sin kroppsvikt. Det gör att lederna belastas mindre och träningen blir relativt skonsam mot kroppen. Forskning visar också att träning i vatten ger bra resultat jämfört med liknande träning på land. Personer med till exempel artros rekommenderas ibland av fysioterapeuter att träna i varmt vatten. Så var det för Anne von Corswant.

–  Jag har artros i knät. Sedan jag började träna vattengympa har jag fått upp rörligheten, det som gjorde ont förut kan jag göra nu.

Hon har varit med i gruppen några år och tycker att vattengympa effektivt.

– Här kan man ju ta i, man är helt slut om man vill. 

Den goda atmosfären från omklädningsrummet håller i sig också i bassängens 33-gradiga vatten och dagens ledare, Nina Sköld, skojar och skämtar med deltagarna. Nu har också gruppens två män anslutit sig. De har sina platser i den djupa delen av bassängen och Per Herlitz frustar glatt under övningarna.

– Det här är bra för kroppen. Det bästa är att det är varmt och skönt, man blir så mjuk.

Alla verkar överens om att vattengympa är både kul och nyttigt och att det är trevligt att träffa de andra i gruppen. Varje vecka kör 24 fasta grupper träningspass i Korpens bassäng på Skarphäll och de har också ett antal öppna pass på andra tider. Korpens vattengympa finns även i Hemse och Slite. Marie Flodman, verksamhetsledare för Korpen och själv instruktör, ser flera fördelar med träningsformen.

– I vattnet behöver man till exempel använda magmusklerna för att hålla balansen. Dessutom är vattentrycket bra för blodcirkulationen, och muskler och leder mår bra av att vara i det varma vattnet. Det är lite beroendeframkallande, man mår bra i kroppen efteråt.

Därför ska äldre träna

Regelbunden träning hjälper äldre att bibehålla den fysiska funktionen och har skyddande effekter på hjärnan och minnet.

Rekommendationen är att träna styrketräning tre gånger i veckan. Alla stora muskelgrupper behöver få jobba.

Äldre bör också konditionsträna. Måttlig intensitet 150 minuter i veckan eller ansträngande intensitet 75 minuter per vecka är lagom.

Bra kost är också viktigt. Äldre bör äta proteinrik mat för att bibehålla muskelmassan.

Källa: idrottsforskning.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!