LÄS MER: DEL 1: Personalstyrkan bantas "rejält" på Högbyskolan
Det har varit några stormiga månader på Högbyskolan i Hemse. Det har gjorts anmälningar angående kränkande behandling mellan elev och personal, och det har även höjts röster från de anställda om att det råder problem med ledningen på skolan. Brittis Benzler (V) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden inom Region Gotland, och hon medger att skolan borde ha fått mer stöd redan i höstas.
– De har haft en tuff situation därute, samtidigt som de haft en del otur. Många saker som händer väldigt sällan har hänt samtidigt. De hade behövt stöd från andra delar av verksamheten redan i höstas, men jag tror inte att man förstod att det behövdes redan då. Förvaltningen kan ju erbjuda hjälp på olika sätt, men vet man inte om att de insatserna behövs så blir det svårt, säger hon.
LÄS MER: DEL 2: "De anställda är så rädda för ledningen"
En person som är anställd på skolan, men som vill vara anonym, säger till Helagotland.se att Högbyskolan fått oförtjänt mycket mediautrymme den senaste tiden, trots de problem som skolan haft. Den anställde menar att det finns flera skolor på ön som har liknande problem, som dock aldrig kommer upp till ytan.
– Felet vi har gjort är väl att vi har lyft frågan om att det är problem här, vilket gett rubriker. Jag vet dock att det finns minst lika stora problem på andra skolor, men där man väljer att mörka, säger personen.
Den anställde på Högbyskolan menar att kritiken helt och hållet ska riktas mot Region Gotland och de som är ansvariga för skolverksamheten där, i stället för mot enskilda skolor eller anställda. Framförallt är han kritisk mot de rektorsrekryteringar som gjorts de senaste åren.
– Under mina år på skolan har det varit nio chefsbyten. Hur kan det vara så förbannat svårt att anställa en rektor som kan sitta länge på samma plats?
LÄS MER: "Personalen känner sig utsatt av ledningen"
Någon som får skarp kritik från såväl lärare på Högbyskolan som föräldrar som har barn på skolan är grundskolechefen Torsten Flemming. Själv håller han med om att rektorssituationen på Högbyskolan inte varit optimal de senaste åren.
– Det är väldigt olyckligt att det inte varit någon kontinuitet i ledningen. Det skapar oro, vilket såklart påverkar skolan, säger han.
Vad är ditt eget ansvar i det här?
– Det är klart att en del ansvar ligger på mig och oss i ledningen. Att vara chef är att ta ansvar, både när det går bra och dåligt. Nu har det varit problematiskt på Högbyskolan, och då får man ta ansvar och försöka hitta lösningar tillsammans med ledningen på skolan.
Varför har inte rektorssituationen fungerat i Hemse då?
– Det har varit olika anledningar till att det blivit som det blivit där. Det har hänt grejer som vi inte räknat med, men när vi gjort rekryteringarna så har vi haft HR-stöd och samverkat med facket, så där och då har vi kommit fram till att den personen vi valt är den lämpligaste.
Flera av personerna som Helagotland.se pratat med anser att Torsten Flemming borde lämna sin post som grundskolechef, något han själv inte har några planer på.
– Det är så det är, man får kritik från vissa, och positiv feedback från andra. Det är som sagt olyckligt att Högbyskolan fått byta rektor så ofta, men jag försöker alltid få tag på de bästa cheferna jag kan. Alla kan inte älska allt man gör, säger han.
LÄS MER: Insamling till dömd lärare splittrar skolan
Brittis Benzler säger även att hon har fullt förtroende för grundskolechefen.
– Ja, det har jag. Han arbetar hårt och gör så gott han kan för att leda grundskolan, men ibland händer det helt enkelt saker som man inte hade räknat med.
Som Helagotland.se berättade i den första delen i serien om Högbyskolan planeras just nu kraftiga nedskärningar i Högbyskolans personalstyrka, även om Torsten Flemming säger att det snarare handlar om att 4-5 personer ska bort, snarare än 10-20. I dagsläget är det dock fortfarande oklart hur organisationen kommer att se ut till höstterminen. Ett faktum som även påverkar eleverna, enligt den anställde på skolan.
– De känns oroliga och nästan uppgivna. De undrar vad som händer efter sommaren och vilka som kommer att vara kvar. Skolan är inte den trygga plats som den borde vara. Jag hoppas att de som styr den här skutan pekar ut en tydlig riktning snart, och att de sedan följer den. Det är vår framtid och våra skattepengar det handlar om.
Högbyskolans tillförordnade rektor Heléne Wallerstedt säger att hon är medveten om att osäkerheten inte är optimal, men menar att stämningen på skolan är god.
– Även om det varit turbulent på ytan den senaste tiden så tycker jag att det är en skola som fungerar som alla andra. Vi har gott hopp om att höja behörigheten med legitimerade lärare till hösten, och vi ägnar just nu tid åt att utvärdera inför kommande läsår. Vi har en väldigt duktig ledningsgrupp, och för mig känns det otroligt positivt att få samarbeta med dem.
LÄS MER: Rektorn petas på problemfylld skola
Vad är din bild av Högbyskolan? Hör gärna av dig till oss på redaktion@helagotland.se och berätta, oavsett om det är bra eller dåligt!