"Folk är oroliga här och tar riktlinjerna på allvar"

Sedan coronapandemin drog in över Europa har gotlänningen Jon Ringwall följt skeendet både i Sverige och i Norge, där han numera bor. Trots den geografiska närheten finns det flera skillnader i hur länderna hanterar krisen.

7 april 2020 13:33

Påskveckan har börjat och för Jon Ringwalls del är det också början på den fjärde veckan hemma med döttrarna Olivia, 5 år, och Alva, 3 år. Sedan Norges regering fattade beslut om att stänga alla förskolor och skolor har han och hustrun Helene turats om att stanna hemma. Beslutet är ett i raden av Norges åtgärder för att hindra spridningen av covid-19.

– Först tänkte jag att det var överdrivet, men då hade det inte gått så långt. I dag tycker jag att det var ett riktigt beslut att stänga förskolor och skolor. Jag tycker att det är bra att de prövar för att begränsa smittan. Jag vet att de gör det i Sverige också men på andra sätt, säger Jon Ringwall.

Han följer dagligen skeendet i både Norge och Sverige, och gotlänningen ser att det finns en del skillnader i hur länderna hanterar smittspridningen. Generellt väljer Norges regering att sätta upp regler medan Sveriges politiker snarare ger uppmaningar, menar Jon.

– I starten tyckte jag att det var coolt att Sverige gick på sin egen linje och ingen vet ju ännu vilken strategi som är bäst. Men när jag läser att fler och fler dör i Sverige blir jag orolig. Jag tycker att det är bra att det är strängt här i Norge. Sedan finns det vissa saker som är för strängt, kan jag tycka.

Jon berättar exempelvis att en vuxen och fyra barn blev bortkörda från en fotbollsplan av polisen. Eftersom en vuxen var med menade polisen att det var organiserad idrott de utförde och det är numera förbjudet i Norge.

Andra exempel på förbud är att man inte får träffas fler än fem personer, frisörer, tatuerare, massörer och liknande måste hålla stängt, och det är förbjudet att lämna huset under karantän. Den som bryter mot reglerna kan bli bötfälld. 

Samtidigt tror Jon att alla förbud kan vara orsaken till Norges låga dödsantal. På måndagen hade 71 personer avlidit till följd av covid-19 i Norge, medan 401 hade dött i Sverige.

– Folk är oroliga här och tar det på allvar. Man följer riktlinjerna.

Vad gör ni hemma under dagarna?

– Vi går ut om vädret tillåter. Cyklar, spelar mycket spel, ritar och lägger pussel. Men barnen saknar sina vänner. Vi har inte träffat några vänner eller släktingar på länge. Det är riktigt tufft.

Vad är det första du vill göra när det här är över?

– Jag vill absolut bjuda hem folk på en stor middag.

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist