Första fallen av coronaviruset på Gotland

De första fallen av coronaviruset har konstaterats på Gotland.

12 mars 2020 08:02

Under onsdagen kom beskedet från regeringen att det inte är tillåtet att hålla allmänna sammankomster med över 500 deltagare. Samtidigt var Gotland det enda länet i Sverige som inte hade fått något konstaterat fall av coronaviruset. 

Under torsdagsmorgonen kom beskedet om att fall av coronaviruset nu konstaterats på Gotland. 

"Region Gotland bjuder in till presskonferens med anledning av att de första fallen av Coronavirus nu har konstaterats på Gotland. Regionens smittskyddsläkare Maria Amér samt hälso - och sjukvårdsdirektör Marie Loob kommer att finnas på plats för att svara på frågor om det aktuella läget", skriver Region Gotland i ett pressmeddelande. 

På torsdagsmorgonen håller Tillväxt Gotland även ett möte gällande coronavirusets utbredning på ön. Beredskapschefen Christer Stoltz skulle ha varit närvarande på det mötet – men med anledning av att de första fallen konstaterats på Gotland ställdes hans medverkan in. 

Region Gotlands samverkansgrupp har under torsdagsmorgonen nämligen suttit i ett mötet för att diskutera hur de ska gå vidare när nu coronaviruset även finns på Gotland. 

"I dag fick vi på Gotland våra första konstaterade fall av corona. Nu på morgonen gick information ut om två fall. Att Gotland skulle drabbas var bara en tidsfråga. Våra förvaltningar har sedan många veckor arbetat med frågan och sjukvården och andra berörda förvaltningar har förberett sig. Nu gäller det att vi som bor på Gotland och de som besöker oss arbetar för att minska risken för spridning. Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna och lyssna till smittskyddsläkare och myndigheters rekommendationer", skriver Filip Reinhag (S), oppositionspolitiker, på sin Facebook. 

Klockan 10 håller Region Gotland en presskonferens med anledning av att de första fallen av coronaviruset nu konstaterats. Helagotland.se livesänder presskonferensen. 

Texten uppdateras.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid