"Förstår inte hur mycket ringningen betyder"

Klockringningen i Bäl har rört upp känslor. En familj störs av de tidiga ringningarna och vill att de senareläggs. Sockenrådets ordförande tycker det är synd att bryta en tradition.

Arne Nyroth, ordförande i Bäls sockenråd vill att klockorna ska ringa som de alltid gjort.

Arne Nyroth, ordförande i Bäls sockenråd vill att klockorna ska ringa som de alltid gjort.

Foto: Maria Johansson/Rolf Jönsson

Tradition2018-01-07 13:10

De arla klockringningarna i Bäl stör sömnen för en familj på orten. Länsstyrelsen ansåg inte att ringningarna är en olägenhet. Ett beslut som familjen nu överklagar.

LÄS MER: Boende störs av klockringning: Som kanonskott

Det är från maj till september som klockklangen ljuder över socknen varje morgon och kväll. Familjen i Bäl vill att den tidiga klockringningen flyttas fram en timme från klockan sex på morgonen till klockan sju, vardagar, och till klockan nio på lördagar.

Arne Nyroth är ordförande i sockenrådet i Bäl. Han berättar att klockringningarna är en tradition sedan flera hundra år.

– Det är mina förfäder som har byggt den här kyrkan med sina bara händer. Klockringningen klockan sex har alltid varit en självklarhet. Det är en tradition. Jag tror inte den här familjen har förstått hur mycket klockorna betyder för oss.

Nyheten om att en familj störs av klockringningen i Bäl väckte en tidvis hätsk debatt i sociala medier tidigare i veckan. Vissa höll med och andra inte.

– Den här frågan kom upp redan för ett par år sedan, berättar Arne Nyroth.

– Då tog jag upp det i sockenrådet och kyrkorådet och jag har talat med sockenborna. Ingen har velat ändra något. Sen fick jag höra att familjen gått vidare och överklagar länsstyrelsens beslut. Men jag känner att jag har stöd från alla håll. På facebook har jag fått mycket uppmuntran.

Har du någon förståelse för familjens agerande?

– Jo, det är klart att man kan störas och det är tråkigt att de inte trivs med klockringningen. Men ofta blir det ju så att man ligger och retar upp sig på något. Det kan vara postlådan som slår tidigt på morgonen. Du börjar reta upp dig och till slut är det det enda du hör. Jag vet de som bor 40 meter från kyrkan och de hör inte klockringningen.

Varför ringer klockorna så tidigt?

– Ja, man skulle ju upp, upp och jobba förr i tiden, tror jag.

Vad händer om familjen vinner gehör och ringningen senareläggs i Bäl?

– Det är inget vi kommer att gå vidare med i sådana fall, men jag tror många skulle blir ledsna, säger Arne Nyroth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om