Fortsatt strid väntas om av Vändburg

Striden om Vändburgs hamn har pågått i flera år och är långt ifrån över. Även om politikerna lovordar förslaget till detaljplan kommer den att överklagas.

Foto:

striden om hamnen (ga)2018-03-17 17:00

Vid veckans sammanträde låg förslaget till detaljplan på regionstyrelsens arbetsutskotts bord. Arbetet med planen har återupptagits efter att länsstyrelsens beslut om att upphäva strandskyddet i Vändburg, som är nödvändigt för att genomföra planen, överklagats till regeringen och Högsta förvaltningsdomstolen.

Arbetsutskottet tillstyrkte planen och den kommer nu att fastställas av regionfullmäktige nästa månad.

– Vi är väldigt nöjda med planen sedan antalet boendeenheter bantats. Nu är det ett väl avvägt förslag, tycker regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

De åtta privatpersoner som överklagade strandskyddsbeslutet anlitade gemensamt en advokat för att försöka få det upphävt. Regeringen tog inte upp ärendet eftersom de klagande inte ansågs ha tale­zrätt.

De klagande begärde rättsprövning av regeringens beslut, men Högsta förvaltningsdomstolen tog inte heller upp ärendet.

Striden är dock inte över. En av de som klagade till regeringen var Håkan Langseth. Han räknar med att överklaga detaljplanen och att det ska ge en möjlighet att få konsekvenserna av planen prövade.

– Problemet är att man i miljökonsekvensbeskrivningen bara tittat på följderna för planområdet, och inte bedömt hur omgivningen påverkas. Planen är dåligt anpassad och har inte tagit hänsyn till kvaliteterna i landskapet. Dessutom är vägen ner till Vändburg bara 3,5 meter bred. Det kommer att köra hundratals bilar på den varje dag med så många hus och restaurang i hamnen, säger han.

De som överklagade beslutet om strandskydd är långt ifrån ensamma. Vändburg har varit en het fråga sedan planerna på att exploatera hamnen väcktes för snart tio år sedan.

Planerna för hamnen väckte Peder Johnson och Joakim Uebels intresse. 2010 startade de Storsudrets Fastighetsutveckling, som kontaktade Region Gotland med en intresseanmälan om att få köpa hamnen. För att möjliggöra en exploatering pekades hamnen ut som ett område för strandnära landsbygdsutveckling, ett så kallat Lis-område, i den fördjupade översiktsplanen för Storsudret som regionfullmäktige antog 2013.

Snabbt stod det klart att planerna för Vändburg hamn inte gillades av de boende i socknen. De såg framför sig hur hamnen skulle förvandlas till en sluten lyxby för rika sommargäster.

Föreningen Vändburgs framtid bildades för att samla protesterna. ”Det håller på att bli krig på Sudret” konstaterade dåvarande ordföranden i byggnadsnämnden Bo Björkman (S) på hösten 2011.

– Föreningen Vändburgs framtid är fortfarande aktiv. Vi har ett 20-tal medlemmar och håller årsmöte på påskdagen, berättar Martin Holmgren som är ordförande.

Trots protesterna fortsatte regionen arbetet med Vändburg och 2012 ordnades en markanvisningstävling. Storsudrets Fastighetsutveckling vann med förslaget ”En liten fiskeby”, ett förslag som bedömts kosta 500 miljoner kronor att förverkliga. Föreningen Vändburgs framtid lämnade in ett motförslag. När de förlorade överklagades beslutet om markanvisning till förvaltningsrätten, som avslog klagomålen.

Arbetet med att ta fram ett planförslag startade. När det presenterades 2014 visade det sig innehålla 100 boendeenheter och 132 parkeringsplatser. Planen väcker starka känslor. ”Ett övergrepp på Vändburg” tycker föreningen Vändburgs framtid.

66 personer, myndigheter och organisationer lämnade in synpunkter på planförslaget. Många var starkt kritiska. Trafikverket påpekade att vägen till Vändburg är smak, länsstyrelsen undrade hur yrkesfisket i hamnen skulle kunna samexistera med en stor uteservering vid kajen. Länsstyrelsen ville även att förutsättningarna för att ordna vatten och avlopp är utredda innan planen antas.

Protesterna vann gehör. Planen omarbetades, Området för exploatering krympte, bygghöjder och antalet boendeenheter minskades. Håkan Langseth är dock inte nöjd.

– Det är i stort sett samma förslag som tidigare. Det är dåligt anpassat till naturvärdena i omgivningen. Vi har stränder av riksintresse söder och norr om hamnen och ett raukområde som är bland de finaste i Sverige, säger han.

GA har sökt Peder Johnson och Joakim Uebel för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om