För barnen är det ett kärt återseende på skolgården efter ett långt sommarlov fyllt av bad och lek. För personalen i regnrock med kaffekoppar är det ovanligt att det regnar första skoldagen på terminen.
– På drygt 30 år har jag aldrig varit med om det, säger Tina Anthin, lärare i årskurs två, med ett helt gäng ungar i skydd under regnkappan.
Tina har tidigare varit med om skolnedläggningar i Fardhem och Rone – och för fem år sedan gick bara knappt 40 barn i Stånga skola.
Men från att precis som många andra landsbygdsskolor ha tappat elever lyckades Stånga vända trenden.
– När de ville lägga ner var det 43 barn här, säger Emma Jansson, biträdande rektor.
I dag ryms fler barn än någonsin i det hundraåriga gamla skolhuset intill kyrkan. En orsak är beslutet att flytta förskolan till Stånga.
– Då kom det 20 barn till, säger Emma Jansson.
Ökningen i Stånga, som på bara några år nästan har tredubblat antalet barn i huset, beror också till stor del på hemvändande unga.
– Stånga är en levande socken. När man får barn flyttar man hit igen. Här händer mycket och affären finns kvar, säger Emma Jansson.
Det stora antalet elever gör det svårare att motivera en nedläggning och ekonomin har nu blivit starkare. Från hot om nedläggning satsas istället pengar på att måla om klassrum och att köpa in nya möbler. Det behövs.
– I fjol var det så trångt att vi hade vissa lektioner i korridoren eller i trappan. I år har vi fått till ett nytt klassrum och två grupprum, säger Emma Jansson.
Svante Lott går i sexan och har fått ommålat i en lugn grön nyans på väggarna i rummet där förskolan tidigare inrymdes. Han går sitt sista år innan han börjar sjuan, förmodligen i Visby.
– Då tror jag att jag kommer att sakna Stånga, säger Svante och berättar att han trivts och att skolan nu har precis lagom antal elever.
Emma Jansson berättar att skolans goda rykte har spridit sig och att en mamma som läst regionens trivselenkät, där Stånga skola ligger högt, hörde av sig.
– Hon valde att flytta för att barnen ska kunna gå här, säger Emma Jansson.
Hon menar att skolan är viktig tillväxtfaktor för hela upptagningsområdet och är säker på att stämningen och tillflödet av barn påverkar förmågan till inlärning.
– En skola med 100 elever är precis lagom stor. Här känner alla varandra och tryggheten är grunden till inlärning, säger Emma Jansson.