Full paketfart inför jul

Med julen alldeles runt hörnet pågår intensiva dagar för öns postoperatörer och ombud. Men vissa drabbas mer än andra. På Ica Maxi har antalet paket att dela ut mer än fördubblats jämfört med vanligt.

18 december 2018 06:37

I slutet på förra veckan drog julruschen in över Postnords kontor på Skärphäll i Visby. Men särskilt stressigt brukar det inte behöva bli.

– Många paket kommer färdigpacketerade till oss och ska bara skickas vidare till våra ombud. Än så länge tycker inte jag att vi har haft något jättepaket-kaos, säger Monica Hjerp, produktionsledare på Postnord på Gotland.

Tillsammans med Black Friday är julen den tid på året där postleverantörerna testas allra hårdast. Och sett över hela Sverige förbereder sig Postnord på ett högre tryck än förra året. Prognosen ligger på 900 000 paket – vilket innebär en ökning på 25 procent jämfört med 2017. På Gotland tar företaget vanligtvis in omkring fem till sex stycken extraanställda runt jul, så även i år, för att orka och hinna med den större mängden paket. Rickard Engström arbetar som brevbärare och han säger att han ser en skillnad på antalet paket att leverera även för dem som delar ut.

– En runda tar lite längre tid än vanligt.

Även hos operatören DB Schenker i Visby räknar man med att hinna med postutdelningen på Gotland utan större stress.

– Det är något som vi brukar hantera prickfritt. En utmaning för oss, och för många företag, är snarare Black Friday. Men med tanke på volymökningen kan man ana att en stor del av våra julklappar handlas under black friday-helgen, säger Sara Hellgren, platschef för DB Schenker Visby.

Trots att det är Black Friday som ökar antalet paket mest hos operatören är skillnaden är skillnaden sett till resten av året ändå påtaglig.Både DB Schenker och Postnord tror att den värsta julstressen och paketkaoset drabbar postombuden.

Ica Maxi i Visby är ett av dem ombud där det just nu råder bråda tider.

– Skillnaden är jättestor. Det började redan under black friday. I vanliga fall får fem-sex postburar om dagen, nu får vi 18 burar per dag, säger Pernilla Holmgren, postansvarig på Ica Maxi.

Hur stressigt är det för er?

– Det är klart det blir stressigt. Man tänker alltid att ”Gud, nu kommer den här jobbiga julen med alla paket”. Men jag tycker att det brukar gå jättebra till slut.

När tror du den värsta stressen drar in?

– Det lär bli på torsdag eller fredag precis innan jul. Men den här gången har man ju helgen på sig också. Men jag tycker man ska hämta sina paket så fort som möjligt. Många låter dem ligga lite längre bara för att det är stora paket, men vi har inte plats för det. Vi har till och med fått tillverka lite extra hyllor.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa