GA:s nyhetschef fick fint pris

Gotlands Allehandas nyhetschef Eva Buskas har av föreningen Grävande journalister tilldelats ”Gyllene Dynamon” som årets arbetsledare.

8 april 2019 08:52

Föreningen var i helgen samlad i Kalmar, där det förutom flera seminarier delades ut en hel del utmärkelser. GA har uppmärksammats av föreningen tidigare. Med stöd från GA:s tidigare ägare stiftelsen Gotlandspress gjorde redaktionen 2017 en stor satsning på grävande journalistik. Efter det fick Eva Buskas ett hedersomnämnande förra året, och reportern Eva Klint Langland nominerades för en guldspade för sin artikelserie om flyktingadvokater.

Därefter har även Dagens Media uppmärksammat GA:s grävprojekt. Dagens Medias nominerade GA i sin tävling för lokala mediehus i kategorin Årets journalist.

Vid helgens grävarträff i Kalmar fick Eva Buskas åter stå i rampljuset, nu som mottagare av utmärkelsen ”Gyllene Dynamon” som delas ut till årets bästa arbetsledare. Föreningen Grävande journalister har delat ut priset sedan 1996. I år var det extra laddat, eftersom Medieledarna beslutat stödja priset med 10 000 kronor.

– Det är alltid roligt att uppmärksammas och få pris. Hedersomnämnandet i fjol var riktigt roligt, för jag kände att det var ett pris till hela redaktionen. Det är jätteviktigt att påpeka att vi gör det här jobbet tillsammans, säger Eva Buskas.

Priset delades ut när GA är mitt uppe i presentationen av den senaste granskningen – mängden kokain som florerar på Gotland. Fjärde delen finns att läsa på sidan 6 i dag.

– Jag har inga andra planer än att GA ska fortsätta med fler granskningar. Och det tror jag alla på redaktionen håller med om, säger Eva Buskas.

Så jobbar vi med nyheter
Per Leino