Geab: Därför blev det totalavbrott i helgen

Gotland drabbades under söndagen av två totalavbrott då all ström på hela ön slogs ut. "Vi förstår att man blir arg och irriterad".

3 september 2018 10:54

– Vi hade två totalavbrott och ett antal förnyade avbrott, då gick det ner några gånger till i samband med totalavbrotten, säger Johan Granath, marknadschef på Geab.

Det första avbrottet skedde vid 15-tiden på söndagen och pågick till klockan 17 och det andra pågick från klockan 21 och fram till midnatt.

– I det här fallet berodde det på något fel i styrsystemet men det exakta felet ber vi att få återkomma med, vi håller på och analyserar orsaken nu, säger Johan Granath.

LÄS MER: Geab-vd:n om avbrotten: "Det går sådär"

Anledningen till att elnätet just nu är instabilt är att Geab byter styrsystem och i samband med det har bolaget under helgen varit tvungna att stänga av kopplingarna till fastlandet. Det var när de skulle koppla på fastlandskablarna igen som det blev problem.

– Något hände vid 15-tiden, det är något i styrsystemet som gör att Gotland släcks ner, säger Johan Granath.

Denna helg hade Geab flaggat för en förhöjd risk för strömavbrott och även under hela september kommer det att råda en förhöjd risk för strömavbrott.

– Det här arbetet vi gör nu är nödvändigt, säger Johan Granath.

Datorerna i styrsystemet som nu byts ut är från 1980-talet.

– Det finns en begränsning i det och det arbete vi gör nu är för att det ska bli bättre. Vi förstår att man blir arg och irriterad. Vi kan bara be om ursäkt och göra allt vi kan för att det ska bli bättre. Vi har folk här dygnet runt som gör allt de kan för att det ska bli mer stabilt.

Någon kompensation till kunderna som blivit strömlösa är i nuläget inte aktuellt.

– Det är ingenting vi diskuterar. Om det är något som går sönder vänder man sig till sitt försäkringsbolag, säger Johan Granath.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ekeroth

Ämnen du kan följa