Geab: "Det är jättedåligt såklart"

På tisdagmorgonen blev hela Gotland strömlöst – igen. Geab säger att det högst sannolikt kommer att bli ännu fler totalavbrott.

4 september 2018 10:44

Strax före klockan halv nio på tisdagen blev hela Gotland på nytt strömlöst. Under söndagen inträffade två totalavbrott på ön och under måndagen inträffade alltså ytterligare ett nytt totalavbrott. Johan Granath, marknadschef på Geab, säger att man undersöker vad som är fel.

– Vi kollar på det och det är naturligtvis inte bra på något sätt att det varit så många avbrott på kort tid, säger han.

Han säger att man efter bytet till ny utrustning i Ygne gjort flera tester. Johan Granath menar att strömavbrotten troligen är kopplat till det arbetet.

– Nu görs det massvis med tester och det är troligen så att någonting gått fel där. Det här är något som vi kommer titta djupare på, säger Johan Granath.

Vad säger du om att det nu varit fyra totalavbrott på tre dagar?

– Det är jättedåligt såklart. Det är absolut inte något som vi på något sätt är nöjda med. Nu har vi ett läger som arbetar med att Gotland ska få tillbaka strömmen och ett läger som tittar på vad som har gått fel. Vi är oerhört ledsna över det här och gör vad vi kan för att det ska bli så bra som möjligt, säger Johan Granath.

Vad kan du säga om framtiden – kommer de bli fler avbrott de kommande dagarna?

– Jag vågar inte sia om någonting just nu. Jag hoppas under dagen få information från våra leverantörer om vad som har gått fel. Både vi och våra leverantörer i Ygne måste ta fram åtgärder för att minimera riskerna för att det här ska hända igen.

Johan Granath säger vid 10.40 på tisdagen att de identifierat vad som är fel.

– Det här händer när vi testkör de nya grejerna. Jag tror tyvärr att det kommer bli fler strömavbrott. Vi ska göra allt vad vi kan för att lägga arbetet på tider så att det inte stör alltför mycket, säger Johan Granath.

När tror du att det blir strömavbrott igen?

– Det kan hända om tio minuter och det kan bli om två veckor. Det kan komma när som helst. Vi ska försöka informera så mycket vi kan i media och de olika kanaler som vi har. Då ska vi berätta om hur det ser ut och vad vi ska göra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid