Geab: "Det går sådär"

Vid 15-tiden på söndagen inträffade ett större strömavbrott på Gotland. Efter två timmar hade GEAB fått igång försörjningen, men vid 21-tiden slocknade ljuset igen.

2 september 2018 22:58

Gotlands Energi har inför helgen varnat för att större elavbrott kan komma att ske, i samband med ett större underhållsarbete som rör länken mellan Gotland och fastlandet. Och vid 15-tiden på söndagen slocknade hela Gotland.

– Vi har störning på vårt elnät, och jag är just på väg till driftcentralen för att få bättre överblick, säger Geabs vd Jan Karlsson vid 15.10 på söndagen.

Vet ni om det är hela Gotland som blivit utan el?

– Vi vet att det är stora delar av ön som drabbats. Länken till fastlandet hade åter tagit över lasten på ön, så någonting har hänt efter det. En viss produktion som vi ännu hade kvar lokalt har räddat vissa delar av ön från avbrott, det är vad jag vet just nu, säger Jan Karlsson.

 

UPPDATERAD 15.55:

– Det visade sig att vi fått ett totalavbrott på ön, så hela Gotland är berört av ett strömavbrott. Vi håller just nu på att spänningssätta ön, vi har dragit igång gasturbiner och håller också på att starta upp Gotlandskabeln på nytt, säger Jan Karlsson vid 15.50.

Enligt Geab arbetar man sig successivt med att återuppbygga elförsörjningen från Visby och utåt på ledningsnätet.

– Det kommer dröja en stund innan alla på Gotland får tillbaka strömmen. Vi bygger upp nätet så att vi har balans hela tiden mellan produktion och konsumtion, fortsätter Jan Karlsson.

 

Vet ni vad som gick snett och utlöste avbrottet i arbetet under eftermiddagen?

– Nej, det kan jag inte uttala mig om och jag frågar inte efter det heller, utan just nu fokuserar vi bara på att få tillbaka strömmen så snabbt det bara går, säger Jan Karlsson.

Finns det någon prognos för när elen kan vara tillbaka på hela Gotland?

– Normalt i de här fallen är att vi kan vara igång igen på 1,5 timme. Så vid 17 är vad vi siktar på, men det är fortfarande ett så tidigt skede att det kan ta längre tid också, säger Jan Karlsson.

 

UPPDATERAD 17.00:

Strax före klockan 17 på söndagen kunde Geab konstatera attt samtliga abonnenter på Gotland hade fått strömmen tillbaka.

– Större delen av Gotland hade fått tillbaka strömmen vid kvart i fem-tiden, och vi har spänningssatt de allra sista delarna nu alldeles före 17. Norra Gotland blev utan ström lite längre som vi kunde se, säger Jan Karlsson.

 

Exakt vad som orsakade totalavbrottet vill Jan Karlsson inte uttala sig om under söndagen, men enligt honom kan det ha haft att göra med en överkoppling som ska ha gjorts på likströmslänken mellan Gotland och fastlandet.

 

UPPDATERAD 21.20:

 

Vid 21-tiden på kvällen drabbades hela ön av ett totalavbrott.

— Jag håller på att bege mig till driftcentralen för att undersöka läget, men som det är nu är hela ön utan ström, säger Jan Karlsson, vid 21.20-tiden.

 

Srax innan klockan 22 uppger Jan Karlsson att man just då höll på att spänningssätta ön.

 

— Vi räknar med att det kommer ta ungefär en timme att starta upp allt, och nu fokuserar vi till 100 procent på det. Efteråt kanske vi kan komma med information om vad det är som orsakat det här, säger Jan Karlsson.

 

Strax innan klockan 23 meddelade Geab att reparationen väntas dröja till midnatt.

 

— Det går sådär ska jag säga. Vi bygger upp det en bit, och så faller det, men vi gör vad vi kan och räknar med att det är färdigt till midnatt, säger Jan Karlsson.

 

Klockan 00.15 rapporterade Geab, på sin hemsida, att avbrottet var avhjälpt och att samtliga kunder hade fått strömmen åter.

 

Så jobbar vi med nyheter