Geab: Strömmen kan dröja tills i morgon

Det stormar rejält på Gotland och drygt 5 300 hushåll är just nu utan ström. Det hårda vädret försvårar Geabs reparationsarbete rejält. "Vi måste tänka på våra anställdas säkerhet."

2 januari 2019 13:47

Vid 9-tiden rapporterade Geab om 6 500 hushåll som var utan el. Vid klockan 10 hade den siffran ökat till 8 700 hushåll.

– Det är trist att det går åt det hållet, säger Kalle Blomberg, tillförordnad elnätschef på Geab.

De meddelar att det kan dröja länge innan de åter har strömmen tillbaka.

– Träd har blåst omkull och ledningsstolpar har gått av, säger Kalle Blomberg.

Först nu när det börjar bli ljusare kan Geab få en bild av omfattningen och hitta problemen. Men eftersom stormen inte tycks vilja lägga sig på ett tag kan reparationsarbetet dra ut på tiden, menar Kalle Blomberg.

– Vi kan inte jobba överallt samtidigt och vi kan inte vara på alla platser av säkerhetsskäl. Framför allt i skogar kan vi inte arbeta just nu, säger han och fortsätter:

– Tyvärr kan de som saknar el räkna med att den är borta hela dagen.

Radiokanalerna Mix Megapol, NRJ och Rockklassiker ligger i nuläget nere på grund av strömavbrotten.

Vid 14-tiden meddelade Kalle Blomberg att flera hushåll återfått strömmen. Antalet hushåll utan el har nu sjunkit till 5 300.

– Vi fortsätter jobba för att få igång så många som möjligt. Men sannolikt är kanske att några få får längre avbrott än så.

Hur länge då?

– Mott natten till imorgon eller under morgondagen. Men exakt hur många det gäller kan jag inte svara på i dagsläget, säger Kalle Blomberg.

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström