Gotlands Allehanda nominerade till guldspade

Under fredagen avslöjades det att Gotlands Allehandas reporter Eva Klint Langland är nominerad till journalistikens finaste pris: Guldspaden. Nyhetschefen Eva Buskas tilldelades även ett hedersomnämnande.

16 mars 2018 15:50

Guldspaden är Sveriges finaste journalistpris. Den delas ut av Föreningen grävande journalister till “de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till".

Gotlands Allehandas reporter Eva Klint Langland är nominerad i kategorin "Mindre dagstidning", för sin granskning av flyktingadvokaterna på Gotland. Med utgångspunkt från ett fall där en advokat missade att överklaga ett utvisningsbeslut för en ensamkommande som bor på Gotland, inledde Eva Klint Langland en granskning av samtliga flyktingadvokater i landet. Hon fann bland annat att det fanns advokater som hade hundratals ärenden samtidigt, så många att de blandade ihop sina klienter. Hon visade också att en advokat som Migrationsverket själv hade anmält till Advokatsamfundet fortsatte att få nya asylärenden.

– Det känns helt fantastiskt. Alla som hållit på med gräv vet hur fruktansvärt jobbigt det är. Och de som jobbar på mindre redaktioner vet att det inte bara är fruktansvärt jobbigt, utan nästan omöjligt, säger Eva Buskas, nyhetschef på Gotlands Allehanda.

LÄS MER: Advokatens slarv släckte Alis sista hopp

Juryn delade också ut ett hedersomnämnande till Eva Buskas. Detta ”för att med en speciell utbildningsinsats ha höjt hela redaktionens grävkompetens och därmed också nivån på vardagsjournalistiken”.

– Hedersomnämnandet är juryns särskilda pris för annorlunda gräv eller insatser som fått betydelse för den viktiga undersökande journalistiken. Eva Buskas visar att också små redaktioner kan göra mycket – bara man vill, säger juryns sammankallande Bertholof Brännström.

– Vi har hållit på med grävande journalistik i så många år. Det viktigaste är egentligen inte att få uppskattning i branschen, utan från läsarna. Men det är klart att det här är jätteroligt, säger Eva Buskas.

Även gotlänningarna Jakob Larsson och Johannes Hallbom nominerades till en guldspade i kategorin "Etermedia riks" för sin granskning av Fallet Kevin. De har tidigare fått en guldspade för sin granskning av Macchiariniskandalen.

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström