Gotlands vänort hårt drabbat av coronaviruset

Den gotländska vänorten Ösel, en ö med knappt 35 000 invånare har drabbats hårt av coronaviruset. Totalt har man i dagsläget nästan 250 smittade av viruset.

29 mars 2020 19:06

Gotland, med sina nästan 60 000 invånare, har för tillfället elva konstaterade fall av coronasmittade. Desto värre är situationen då på Gotlands vänort Ösel, där myndigheterna på söndagen meddelade att 241 personer konstaterats smittade. 

Ösel, med knappt 35 000 invånare, är den region i Estland som drabbats överlägset hårdast av coronaviruset. Ön står för endast 2,5 procent av den totala estländska befolkningen, men omkring hälften av de estlänningar som i dagsläget smittats av covid-19 bor på Ösel. 

Enligt estländska medier fördes coronaviruset till Ösel av ett italienskt volleyboll-lag, som var på ön i början av mars för att spela en turnering. I efterhand kunde man konstatera att flera av spelarna bar på smittan, och de två första personerna som konstaterades smittade på Ösel hade båda haft kontakt med volleyboll-laget. 

Flera lokala medier rapporterar även om att sjukvården på Ösel har det tufft i och med den snabba ökningen av coronafall. På ön finns ett sjukhus och fyra ambulanser, och den 14 mars valde de estländska myndigheterna att stänga Ösel, och ytterligare ett antal öar, för alla som inte är bosatta där. Man har även beslutat att alla verksamheter och tjänster där man har nära kontakt med andra människor ska stänga från och med måndag den 30 mars.

Under söndagen rapporterade den lokala tidningen Saarte Hääl att en 90-årig man från Ösel avlidit sedan han smittats av covid-19. 

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg