Gotländsk kock kan vinna ärofylld tävling

Gotlänningen och kocken Fabian Olli Johansson har tagit sig vidare till final i den prestigefulla tävlingen Årets unga kock som avgörs i Stockholm om några veckor.

Gotlänningen Fabian Olli Johansson tävlar i finalen till Årets unga kock i slutet av februari.

Gotlänningen Fabian Olli Johansson tävlar i finalen till Årets unga kock i slutet av februari.

Foto: Anna Björkegren

årets unga kock2018-02-05 16:12

Tävlingen arrangeras av Chaîne des Rôtisseurs, en gastronomisk förening för både professionella krögare och amatörer, för 42:a gången i ordningen.

Fabian Olli Johansson är 21 år och arbetar som kock på restaurang Rot i Norrlanda tillsammans med kollegan Lucaz Ottosson, som vann Årets unga kock 2012.

Fabian Olli Johansson berättar att han ansökte till tävlingen med en trerätters meny med smörstekt gös och betor till förrätt, lamm med kålrot och grönkål till huvudrätt och karamelliserad morotskaka med färskostglass till efterrätt.

– Under själva tävlingen vet man inte vad man ska tävla med för råvaror. Då ska man laga en trerätters för fyra jurymedlemmar. Man brukar få två-tre huvudråvaror och sedan ett skafferi som man får välja ifrån utöver, berättar Fabian Olli Johansson.

Totalt är det sex unga kockar som tagit sig till finalen den 26 februari på Stockholms hotell & restaurangskola.

– Jag har kollat de andra finalisterna och de jobbar på väldigt bra restauranger i både Stockholm och Göteborg. Men jag tror att jag har ganska stora chanser, det måste man ju tro, säger Fabian Olli Johansson.

Han känner sig väl förberedd för att improvisera ihop en trerättersmeny.

– I sommar har jag och Lucaz Ottosson bytt menyn var tredje dag och låtit den styras av de småskaliga producenterna som vi jobbat med. De har fått bestämma råvarorna för oss och så har vi byggt menyer utifrån det. Det har varit en jättebra träning.

Vinnaren av Årets unga kock i Sverige går vidare till världsfinalen i september som i år arrangeras i Taiwan.

Årets Unga Kock 2018

Årets finalister är
Viktor Arabzadeh, Swedish Taste, Göteborg
William Brittsjö, Oaxen Krog, Stockholm
Marcus Forsberg, Oaxen Slip, Stockholm
Henric Herbertsson, SK Mat & Människor, Göteborg
Fabian Olli Johansson, Rot, Visby
Philip Lindgren, Stadshuskällaren, Stockholm

Juryn består av

Kurt Weid, internationell domare
Johan Andersson, restaurang AG, Stockholm

Cajsa Johansson, Cajsas Kök, Uppsala
Jimmi Eriksson, Årets Unga Kock 2013, Silvermedaljör i International Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2013, Årets Kock 2016, Svenska Kocklandslaget

Christina Möller, Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens vänner

Monica Sander, Årets Kock

Carl Wachtmeister, Chaîne des Rôtisseurs, Bailli Délégué

Köksjuryn består av

Lars Sunekvist, Stockholms Hotell & Restaurangskola

Lena Eriksson, Svenska Kockars Förening

Urvalsjury har varit

Henrik Norström, Lux dag för dag, Stockholm
Björn Persson, Koka, Göteborg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om