Gotländska bussbolag riskerar att försvinna

Sedan Gotlandsbuss förlorade skolskjutsarna och kollektivtrafiken växer oron hos bolagets delägare. Flera har svårt att se hur de ska gå runt och menar att den enda utvägen är att lägga ned.

Foto: Montage. Emelie Stenqvist & Cecilia Thomsson/arkiv

OMTALAD UPPHANDLING2019-08-12 07:00

I slutet av maj i år antog Region Gotland Bergkvarabuss AB:s anbud. Därmed förlorade Gotlandsbuss uppdraget att köra kollektivtrafiken och skolskjutsar från och med juni 2020. Det gotländska bolaget, som består av ett tiotal mindre bussbolag, överklagade och nu ligger ärendet hos Kammarrätten i väntan på om prövningstillstånd ska beviljas. Oron kring vad som kommer att hända om upphandlingen går igenom är stor, inte bara hos de mindre bussbolagen, utan även hos andra aktörer som är beroende av deras tjänster.

– Det är klart att regionen behöver göra en smart upphandling utifrån ekonomiska aspekter men innehållet i upphandlingen gör det inte lättare att få loss bussar till kryssningstrafiken. Det vi redan har brist på kommer det att bli ännu mindre av år 2020, säger Thomas Nyberg, vd på Gotland Excursion.

Han refererar till att upphandlingen krävde att en stor andel av bussarna ska vara gasdrivna samt ha låga entréer. Det är något som exempelvis rundtursbussar inte kan leva upp till.

Även Henrik Ahlqvist, kryssningschef på Copenhagen Malmö Port, uttrycker en oro inför hur upphandlingen kan påverka kryssningsturismen.

– Det kommer inte att finnas något utrymme för små bussföretag om en aktör tar över och då kanske de kommer att försvinna. Därmed kommer utbudet att minska, säger han.

En av delägarna i Gotlandsbuss är Peter Johansson, delägare i Perssons buss. Han har svårt att se hur familjeföretaget ska klara sig om överklagan inte går igenom.

– Så som det är nu har vi förlorat trafiken. Det är inte hållbart för oss att bara köra sex månader. I vårt fall är det så att om vi förlorar så säljer vi, säger han.

För Per-Axel Karlssons del ser det lite annorlunda ut. Han driver Karlssons buss och oavsett utgång tänker han försöka att hålla sig kvar på vägarna.

– Kör man bara linjetrafik och skolskjuts klarar man sig inte men jag kör även småresor och hockeylag till exempel. Så jag klarar mig. Jag har hållit på i 40 år och tycker det är jätteroligt så jag vill inte sluta. Men jag har inte kniven mot strupen och går snart i pension, säger han.

Göran Hult, Suderbuss AB, tror att flertalet delägare i Gotlandsbuss kommer att kasta in handduken om överklagan ej går igenom.

– Det går inte att bedriva busstrafik utan linjetrafiken och skolskjutsen, säger han.

Innan den 13 augusti ska Gotlandsbuss besvara det senaste av regionens yttranden i ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!