Gotländska delikatesser i BBC-program

Det engelska tv-bolaget filmar på Gotland för en ny säsong av The hairy bikers. Tryffel, saffran, lamm och kräftor har lockat britterna till ön.

The hairy bikers:
Simon "Si" King och Dave Myers

The hairy bikers: Simon "Si" King och Dave Myers

Foto: Dennis Pettersson/helagotland.se

TV-INSPELNING2015-07-23 15:07

Ett produktionsteam på runt tio personer roddar inför inspelningarna på Smakrike i Ljugarn. Två långhåriga tv-kockar i motorcykelkläder och solglasögon står i regnet och dricker kaffe. En regissör går runt och muttrar surt, om det är över väder eller bångstyriga programledare förstår man inte riktigt.

– Ska det här föreställa Sveriges soligaste plats? frågar Dave Myers, en av de skäggiga programledarna. Sen försvinner han pliktskyldigt iväg på motorcykeln för att filma några miljöbilder.

The hairy bikers har gjort åtskilliga matprogram under flera år, där Dave Myers tillsammans med Simon "Si" King har rest runt och lagat mat i Storbritannien och över delar av världen. Gotland är sista anhalten i programserien The hairy bikers northern exposure, där de lagar mat i länderna kring Östersjön med de lokala delikatesser och recept som står till buds. Resan startade för två månader sedan och de har gjort nedslag i bland annat Baltikum, Ryssland och Finland. Från Sverige filmas det för två avsnitt.

Till Gotland har de kommit till lite fel tid på säsongen med tanke på den, i omvärlden okända svenska delikatessen som fick dem att komma hit.

– Det är tryffeln som lockar dem hit. Det är ju lite konstigt att de kommer nu, det är inte direkt tryffelsäsong, säger Rickard Hasselblad på Smakrike, som har tagit ut tryffel ur frysen inför förmiddagens matlagning.

Förutom Smakrike kommer The hairy bikers gotlandstur innehålla besök på bland annat Lilla Bjers och Furillen. I Ljugarn kommer det tillagas en brunch under förmiddagen, med den gyllene svampen i centrum.

– En brunch passar in på de här killarna. Men vi tar bort de traditionella grejerna såsom äggröra, säger Rickard Hasselblad.

Det var planerat att The hairy bikers skulle göra sitt gotländska gästspel under förra året men då blev det inställt.

– Sen var de här och rekade i våras, och det var då vi visade vad vi gjorde med tryffel.

Det är mycket förberedelser och planering innan matlagningen kan börja. Programmets producent kommer in med papper för Rickard Hasselblad att skriva på.

– Vi skulle ha börjat för ungefär en halvtimme sedan. Men det känns kul. Det är ju skojigt att vara med, säger krögaren.

BBC:s The Hairy Bikers northern exposure kommer att ha premiär i Storbritannien i september på BBC Two. Till Sverige beräknas programserien visas runt nyår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om