Gotlandskockar vidare till slutkvalet i Årets Kock

Luqaz Ottosson, restaurang Rot, och Jonas Karlsson, Lilla Bjers,har tagit sig ett steg närmare den åtråvärda finalen av Årets Kock.

29 maj 2018 16:04

Under tisdagseftermiddagen presenterades det vilka 32 kockar som gått vidare till kvalificeringstävlingen i Årets Kock 2018 – SM i professionell matlagning.

Två av de som gått vidare till slutkvalen, som avgörs den 19-20 juni, är Luqaz Ottosson och Jonas Karlsson.

– Jättekul. Jag har känt att det är en väldigt bra rätt som jag har skickat in, men man vet ju aldrig på förhand vad man tävlar mot, säger Luqaz Ottosson.

Hans kvalrätt har stark anknytning till Gotland.

– Jag har använt tacka från Fårölamm där jag har gjort ett långkok på secreto, en halsmuskel. Jag har också använt rostbiffen som har grillats.

Lammet serveras med grillad sparris, färsklökar, bondbönskott, ärtor och en ramslökssås. Till detta har han också ett rågbröd som är stekt i lammfett och timjan.

Luqaz Ottosson är liksom Jonas Karlsson erfaren i sammanhanget, 2017 var han en av åtta finalister i tävlingen. 2016 var Jonas Karlsson framme i final.

I år är tävlingsupplägget annorlunda med final som avgörs i september, vilket påverkar de säsongsstyrda valen av råvaror.

– Det är mycket som är annorlunda i år, dels med nya regler och även fler överraskningsmoment i tävlingen, säger Luqaz Ottosson.

Hur påverkar det?

– Jag är rätt bekväm med det. Jag gillar ju att köra på uppstuds och improvisera, så det känns bara spännande.

Hur förbereder du dig nu?

– Jag har öppet på helgerna så planen är att vi kommer servera min kvalrätt på Rot. Går jag sedan vidare till nästa steg så ska man improvisera utifrån en råvarukorg, säger Luqaz Ottosson.

Så jobbar vi med nyheter
Jonas Bäckström