I dag är Järnvägen 4 en parkering med plats för 120 fordon. Nu inleder Region Gotland och vinnande bolaget Gillöga AB inom kort arbetet med att komma fram till byggstart.
– Vi vill trycka på och gärna börja bygga så att det kan bli inflyttning till sommaren 2019, säger Joakim Holgersson vid Gillöga.
En markanvisningstävling visade sig vara ett lyckat grepp för att fånga intresset. Nio förslag lämnades in, både från gotländska och fastländska entreprenörer. Regionen hade satt upp tre kriterier för bedömningen; gestaltning, hållbarhet och pris. Det gav utrymme för vitt skilda förslag.
Några ville exploatera fastigheten hårt och föreslog parkering under mark. Då skulle det gå att bygga upp emot ett 40-tal lägenheter.
Av de tre kriterierna vägde gestaltningen tyngst. Enligt juryn hade det vinnande förslaget, med bara 21 lägenheter och parkering under en pergola på gården, den i särklass bästa utformningen.
– Det är ett svårplanerat område, mitt emellan det högexploaterade studentkvarteret och det långa kontorshuset som tidigare var vårdcentral, säger stadsarkitekt Christian Hegardt.
– Gillöga har lyckats bra med platsanpassningen. Förslaget passar bra in i sitt sammanhang och har en bra balans. Kvarteret är stadsmässig samtidigt som öppenheten bevaras och man skapar en attraktiv utemiljö, tycker planarkitekten Sara Lindh.
Gillöga har tidigare genomfört två projekt i Visby innerstad, ett vid Bredgatan och ett vid Norra kyrkogatan.
– Vi tänkte hålla oss till innerstan, men det här låg strax utanför och attraktivt med närheten till Söderport, säger Joakim Holgersson och tillägger att läget medger att man kan bygga lite mer exklusivt.
– En fin gårdsmiljö är viktigt för boendekvaliteten. Det blir lite dyrare, men vi vill satsa lite extra på innergården och material.
Gillögas förslag innehåller ett flerbostadshus i tre våningar med 15 lägenheter mot Peder Hardings väg. Där blir det plats för fem ettor, fem tvåor och fem treor. Längs Mejerigatan byggs sex sexor i stadsradhus.
Förslaget är ritat av arkitektfirman Koncept Stockholm, som fick fria händer med utformningen. Arkitekterna har hämtat inspiration från gotländsk byggnadstradition. Huvudprincipen är att byggnadernas relation till varandra och rummet ska påminna om en Gotlandsgård, som dessutom ska förstärkas genom valet av material. Kvarteret omgärdas av kalkstensmurar och gångarna på gården är belagda med stenmjöl och kantade med kullersten.
En del av gården är tänkt att bli en äng som en lite vildare perennrabatt som ska locka humlor, bin och fjärilar.
På gården ska det även finnas utrymmen för odlingslotter och ett växthus.
För att uppfylla kraven på hållbarhet finns förslag på att inrätta en bilpool, särskild hantering av dagvatten, solceller på tak och laddstationer för elbilar.
Förutom att ha bästa förslaget på gestaltning var Gillöga även det bolag som var beredd att betala mest för området. Region Gotland krävde minst 2 500 kronor per meter bruttoarea (BTA). Gillöga erbjuder 6 050 kronor kvadraten, vilket innebär cirka 12,7 miljoner kronor.
Lägenheterna ska upplåtas som bostadsrätter. Gillöga räknar med att priset blir 38 000- 42 000 kronor kvadratmetern. Det innebär att en etta på 30 kvadrat kommer att kosta minst 1,2 miljoner kronor och en sexa på 131 kvadrat minst fem miljoner kronor.