GULDSPADEN Gotlänningar prisades för undersökande journalistik

Flera gotlänningar fick ta emot pris under Föreningen grävande journalisters Guldspadegala i Helsingborg på lördagskvällen. "Häftigt att få sådan uppskattning."

15 april 2018 13:00

Gotlänningarna Jakob Larsson och Johannes Hallbom och övriga teamet bakom SVT:s dokumentärserie "Fallet Kevin" fick under lördagskvällen ta emot journalistpriset Guldspaden i kategorin Etermedia Riks.

– Det känns naturligtvis glädjande, hedrande och väldigt roligt. Det är häftigt att få sådan uppskattning, säger Jakob Larsson.

Efter att dokumentärserien sänts på SVT togs fallet upp på nytt och tio månader senare friades bröderna från alla misstankar från barnmordet i Arvika för nästan 20 år sedan.

– Det var när bröderna blev helt friade och fallet skrevs av som vi kände att vi gick i mål. Det var det största för oss, sen är det fantastiskt roligt att få pris men i slutändan gör man inte journalistik för att vinna medaljer utan för att peka på det som är fel, säger Jakob Larsson.

Även Gotlands Allehandas nyhetschef Eva Buskas fick pris under Guldspadegalan. Under lördagskvällen tilldelades hon ett hedersomnämnande för tidningens satsning på grävande journalistik. Detta ”för att med en speciell utbildningsinsats ha höjt hela redaktionens grävkompetens och därmed också nivån på vardagsjournalistiken”.

Inför galan var även GA:s reporter Eva Klint Langland nominerad till Guldspaden i kategorin "Mindre dagstidning", för sin granskning av flyktingadvokaterna på Gotland. Med utgångspunkt från ett fall där en advokat missade att överklaga ett utvisningsbeslut för en ensamkommande som bor på Gotland, inledde Eva Klint Langland en granskning av samtliga flyktingadvokater i landet. Hon fann bland annat att det fanns advokater som hade hundratals ärenden samtidigt, så många att de blandade ihop sina klienter. Hon visade också att en advokat som Migrationsverket själv hade anmält till Advokatsamfundet fortsatte att få nya asylärenden.

Priset i kategorin "Mindre Dagstidning" tilldelades dock Mathias Ståhle på Eskilstuna-Kuriren för reportaget "Den svenska trollfabriken".

Totalt 23 bidrag nominerades i de sju kategorierna och juryn meddelar att de har haft ett svårt arbete med att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade.

– Vinnarna har valts ut i extremt hård konkurrens bland de över 160 tävlande bidragen, säger Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström i ett pressmeddelande.

Pristagare i kategorin Etermedia Riks:

Fallet Kevin. Johannes Hallbom, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Dan Josefsson, Johan Bjerkner, Emil Engerdahl och Lars Granstrand (SVT Dokument inifrån).

Juryns motivering:

”För att ha gått till botten i ett gammalt, uppmärksammat mordfall, där två små pojkar på ett rättsvidrigt sätt pekades ut som skyldiga”.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ekeroth