Guldvatten och gödsling för att jorden ska må gott

När kompisen letade faktaböcker utan att hitta någon satte sig Tina Råman på Gotland och skrev boken Gödsel. Den har uppmärksammats även utomlands och trädgårdens näringsliv är just nu högaktuellt för alla som vill odla.

Maskarna är odlarens bästa vänner, de sköter jorden gratis dygnet runt.

Maskarna är odlarens bästa vänner, de sköter jorden gratis dygnet runt.

Foto: Henrik Radhe

Trädgård2018-04-14 13:00

Hur matar man sina hallonbuskar bäst? Med kogödsel? Hönsgödsel? På hösten, eller på våren? När frågorna från Tina Råmans odlande kompis Justine Lagache blev för många skickade Tina henne till biblioteket för att låna en bok i ämnet. Men där fanns ingen och Tina blev ombedd att skriva den.

– Många har en dröm om att få göra en bok, jag hade inte ens tänkt tanken, säger hon.

Men efter flera års tjatande satte sig Tina i sommarhuset på Ygne och på Almedalsbiblioteket och började skriva boken som Justine har formgett. Fotografen Ewa-Marie Rundquists bilder blev inspirationen.

– Hon är en poetisk fotograf och när jag såg hennes bilder ramlade polletten ner och jag visste hur boken skulle se ut, säger Tina Råman.

Efter 25 år som sommarboende har hon i dagarna blivit gotlänning på heltid.

– Jag är klar med storstan och har alltid älskat Gotland, säger Tina Råman.

Och hennes bok Gödsel har sålt bra, den har översatts till sex andra språk och på bokmässan i Leipzig utsågs den nyligen till årets trädgårdsbok i Tyskland.

– Jag blev otroligt förvånad och enligt förlaget är det väldigt stort, säger hon.

Ambitionen var att inte göra en pekpinnebok, utan istället servera ett smörgåsbord av olika typer av gödsel och låta läsarna välja själva. Men Tina sticker inte under stol med att hon själv föredrar naturgödsel, framför konstgödsel som slog igenom på 1950-talet i Sverige.

– Jag är uppvuxen på 60-talet med en mormor och morfar som var moderna och som gödslade med konstgödsel. Någonstans där förlorade vi vår känsla för naturen, säger Tina Råman.

Efter en kall vinter drar nu odlingssäsongen igång på Gotland. Många köper växter och lägger mycket tid på att driva upp egna plantor, men glömmer att gödsla ordentligt.

– Det är synd, i många fall är det pengar i sjön och det blir kortvarig njutning, säger Tina Råman.

Växterna tar upp kol, syre och väte ur luft och vatten – rätt gödslad jord innehåller resterande 13 nödvändiga näringsämnen.

– Nu är det bra att grundgödsla för att "fylla upp skafferiet" inför säsongen, säger Tina Råman.

Hon menar att man som odlare gärna kan variera mellan ko-, häst- och gödsel från lamm mellan åren, och komplettera med benmjöl, stenmjöl och vedaska. Kompost kan alltid tillsättas, men bör betraktas som jordförbättring.

Gödseltyperna har olika sammansättning och bryts ner olika fort. Därmed finns näringsämnena kvar längre i jorden.

– Det blir ett större julbord för växterna helt enkelt, säger hon.

Men Tina hyllar särskilt hästgödseln, som finns i riklig mängd på Gotland. Viktigt är att den är brunnen, av värmen dör oönskade bakterier och ogräsfrön.

Det som många inte tänker på är att fortsätta stödgödsla under sommaren, gärna en gång i månaden.

– Näring förbrukas och det glömmer folk. Framför allt kväve behövs, från hönsgödsel, färskt gräsklipp eller guldvatten, säger Tina Råman.

När hon själv började använda guldvatten, en del kiss utblandat med nio delar vatten, för 20 år sedan var det ovant.

– Då tyckte jag att det var äckligt, men det handlar om tillvänjning, säger hon och berättar att hennes barn när de var små tyckte att det var kul att kissa i en hink och bidra till trädgårdsodlingen.

Guldvatten, menar hon, är oerhört effektivt på allt från tomater till blommande perenner.

– Det innehåller precis vad växterna behöver, säger Tina Råman och tipsar den som är känslig att vattna efteråt för att guldvattnet ska försvinna ner i växternas rotsystem.

Den som orkar sköta jorden blir rikligt belönad.

– Du får en praktfullare trädgård och rikare skörd. Jämför med barn och hur de skulle må om de inte fick mat, säger Tina Råman och berättar att frodigare växter dessutom blir mer motståndskraftiga mot olika typer av angrepp.

Fleråriga växter, träd och buskar, bör man sluta stödgödsla redan efter midsommar, eftersom de behöver förbereda sig för vintern.

Alla tips och beskrivningar i boken har Tina Råman testat själv innan de har gått i tryck. Genom att skriva har hon själv lärt sig mycket på vägen. Att sprida kunskaperna vidare till andra, för miljöns och våra jordars skull, tycker hon känns viktigt.

– Men jag känner mig inte som någon gödselprofet och det är inte någon mission i livet, säger Tina Råman.

Som nybliven heltidsgotlänning planerar hon att fortsätta skriva om trädgård och odling. Hon har två nya böcker på gång, där den ena är en lustfylld bok med vackra bilder av alla former av julrosor.

Guldvatten:

För att stödgödsla under odlingssäsongen kan man använda guldvatten.

Den består av en del kiss och nio delar vatten och luktar inte.

Om man är känslig kan man undvika morgonurinen, som brukar lukta mer.

Guldvatten innehåller precis vad växterna behöver.

Kan användas till sommarblommor, tomater, chili, och grönsakslandet.

Om du äter mediciner som penicillin eller hormoner ska du inte använda urinen.

Sluta använda en tid innan du ska skörda och vattna på jorden, inte på bladen.

Källa: Tina Råman

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om