Han anmäler regionen för störande skolbarn

Efter beslutet att sänka bullergränserna i Visby innerstad anmäler nu den tidigare M-politikern Peter Wennblad regionen. Anledningen: Att S:t Hansskolans elever bullrar. "Det här ska bli spännande", säger han.

Peter Wennblad anmäler regionen för bullret vid S:t Hansskolan.

Peter Wennblad anmäler regionen för bullret vid S:t Hansskolan.

Foto: Dennis Pettersson

BULLERBRÅKET2018-04-19 08:25

Beslutet att sänka bullernivån i Visby innerstad från 30 decibel till 25 decibel i inomhusmiljöer har fått stor kritik, framförallt från krögare och näringsidkare, och från flera politiker i alliansen som reserverade sig mot beslutet.

Peter Wennblad, tidigare M-politiker, tar det hela ett steg längre.

Han bor granne med S:t Hansskolan och skickade under onsdagen in en anmälan mot Region Gotland för bullerstörning.

LÄS MER: Beslutet: Nu måste krogarna vrida ned musiken

"Fram tills i går tyckte jag att det på det stora hela var härligt med glada och lekande barn utanför fönstret. Men i och med beslutet ... om sänkta lokala riktlinjer för buller har jag nu förstått att de ljud barnen alstrar riskerar att göra mig sjuk. Rentav orsaka min förtida död! Vid en mätning inne i min lägenhet den 18 april uppmättes ljudnivåer på mellan 40 och 50 decibel, vilket är långt över Folkhälsomyndighetens allmänna råd och de lokala riktlinjerna", skriver han i anmälan som dryper av ironi.

De nya riktlinjerna är tvingande för permanenta verksamheter, och Wennblad anser att en skola måste räknas som en sådan.

"Jag ser därför fram emot att Region Gotland vidtar de bullerskyddande åtgärder som krävs för att inomhusmiljön i min lägenhet ska vara hälsosam, alternativt vidtar disciplinerande åtgärder i syfte att dämpa leklusten hos S:t Hansskolans elever", skriver han vidare.

LÄS MER: Krögarens öppna brev om bullergränserna

Peter Wennblad får både beröm och kritik i sociala medier. Han försvarar sig mot de som anser att hans anmälan är tramsig med att debatten är viktig.

– En lag eller en regel som är omöjlig att efterleva blir inte rimligare för att den är demokratiskt beslutad. En form av civil olydnad är att tvinga den politiska apparaten att ta konsekvenser av beslut den fattat. I det här fallet anmälningar mot regionens eget buller, säger han.

– Om man ska vara lite seriös är ändå MHN skyldiga att följa upp detta. Men om det inte leder till någonting, om det är omöjligt att efterleva riktlinjerna, då visare det ändå på orimligheten i att ha dem. Det är fel att begränsa ljudnivåer som rimligen inte kan betecknas som buller, utan kort och gott är avtryck av mänskligt liv.

LÄS MER: Regionen vill göra Visby tystare än ett bibliotek

Beslutet i miljö- och hälsoskyddsnämnden fattades på tisdagen, oppositionen reserverade sig. Ordförande Isabel Enström (MP) menade att det går att värna både företagen och en god boendemiljö:

– Jag vill vara tydlig med att vi värnar en levande innerstad, det är vi alla eniga om i nämnden. Samtidigt har vi att ta hänsyn till boende i det här. Därför har vi beslutat att ta bort de här lokala riktlinjerna på 30 decibel, och istället gå på Folkhälsomyndighetens allmänna råd, som är 25 decibel, sade hon.

Efter beslutet har många mätt ljudet i sin inomhusmiljö, och det har visat sig vara mycket svårt att komma under ens 30 decibel. Frågorna om hur de nya riktlinjerna ska kunna efterlevas, och vilken effekt de eventuellt får för exempelvis restauranger och krogar är många.

Vill du prova att mäta buller med din mobiltelefon? Arbetsmiljöverket har en app som du enkelt kan använda.

Här är länken!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!