Han lämnar regionjobbet för att flytta en hel stad

Region Gotlands exploateringschef Anders Lindholm lämnar sin tjänst för ett nytt uppdrag – stadsflytten av Kiruna. "Ett jobb jag inte kunde tacka nej till", säger han.

14 februari 2019 19:10

Anders Lindholm, exploateringschef, slutar vid Region Gotland för jobb i Sveriges nordligaste kommun. Som Kirunas nye biträdande plan- och exploateringschef väntar en stor utmaning i den pågående flytten av stadskärnan.

– Även om tjänsten liknar den förra så är det helt andra förutsättningar i Kiruna. Det finns ett mycket starkare behov av att exploatera och bygga nytt samtidigt som det finns resurser.

– Det är en unik möjlighet, en "once in a lifetime"-chans som jag inte kunde tacka nej till, fortsätter Anders.

Det var redan för 15 år sedan som Kiruna kommun tog ett beslut om att staden skulle flyttas, och för snart fem år sedan påbörjades bygget av en ny stadskärna, tre kilometer öster om den nuvarande. Den bakomliggande orsaken är sprickbildningen från LKAB:s gruvbrytning, som sprider sig snabbare än beräknat – något som företaget själva larmade om.

I Kiruna uppskattar man att cirka 3 000 lägenheter kommer att beröras av gruvindustriområdets utbredning. Därutöver tillkommer cirka 450 000 kvadratmeter lokaler för skolverksamhet, sjukvård, handel och övrig näringsverksamhet.

Det nya jobbet innebär mer än den pågående stadsomvandlingen. Trycket på byggandet i fjällvärlden, exempelvis kring Riksgränsen, är stort, berättar Anders.
Jobbet i Kiruna betyder även att han återvänder till sin födelseort, men det innebär inte en flytt från Gotland.
– Jag kommer att pendla och jobba på distans från ön varannan vecka. Jag och min familj kommer vara kvar och det finns inga planer på att flytta härifrån, säger Anders.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
Jenny Nilsson

Ämnen du kan följa