Han överklagar beslut om att upplåta mark åt nazister

Tomas Pettersson, advokat och engagerad i Feministiskt initiativ, överklagar nu regionens beslut om att upplåta mark åt Nordiska Motståndsrörelsen under Almedalsveckan. "Jag hoppas att få gehör för det här", säger han.

10 maj 2017 19:47

Under de senaste veckorna har en stor del av nyhetsrapporteringen handlat om Region Gotlands beslut om att upplåta mark till nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Många har frågat sig om det är möjligt att på något sätt stoppa partiet från att närvara i Almedalen. Nu har Tomas Pettersson, advokat och engagerad i Feministiskt initiativ, lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten gällande Region Gotlands beslut om att upplåta mark till NMR.

– Vi har försökt påverka på de sätt vi kan och regionen verkar inte göra någonting. De verkar bara konstatera att det blev fel, men ingen säger förlåt till medborgarna för att vår gemensamma mark hyrs ut till nazister, säger Tomas Pettersson.

LÄS MER: Biskopen i öppet brev – vill stoppa nazister

I hans överklagan uppger han flera skäl som gör att regionens beslut om att upplåta mark inte är giltigt.

– Beslutet i sig var inte fullständigt eftersom NMR menar att de vill ha en dialog med medborgarna, det har aldrig nazister velat. Sedan skulle aldrig en enskild tjänsteman ha fått fatta det här beslutet, det skulle ha skickats till regionstyrelsen eller regionfullmäktige. Den personen gör fel, säger Tomas Pettersson.

– NMR är inte heller några som kan komma att möta de krav som regionen ställer på en hyresgäst och kommer bland annat troligen att begå hets mot folkgrupp och skrämma bort massvis med människor.

LÄS MER: Gardell ger inte upp – vill vädja till polisen

Han menar att NMR strider mot FN:s rasdiskrimineringskonvention. En konvention som trädde i kraft i Sverige 1972.

– De bryter mot den konventionen och det är något som borde gälla. Rasdiskriminerande partier borde inte få komma till politikerveckan, säger Tomas Pettersson.

Vad tror du om att din överklagan går igenom?

– Jag hoppas få gehör för det här. Det är visserligen ett halmstrå, men jag har fog för min överklagan. Jag gör det för alla, men särskilt för dem som inte åker till Almedalen om nazisterna kommer dit, säger Tomas Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter