Han ska få Gotland att klättra på rankningen

Sedan två månader tillbaka har regionen en ny näringslivsstrateg. Han heter Johann Malmström, och nu vill han få Gotland att klättra på rankningen.

5 november 2018 20:10

56-åriga Johann Malmström är smålänning från början, men flyttade till Gotland första gången 1986. Då arbetade han som teknisk officer inom flygvapnet, och senare var han även flygplatschef på Visby flygplats.

2006 köpte han och familjen ett litet hotell i Kalmar och flyttade från Gotland. Efter några år lämnade han hotellbranschen och startade Kalmarsund Promotion, vilket han liknar vid en lokal motsvarighet till Tillväxt Gotland.

När samtliga fyra barn vuxit upp blev dock längtan efter Gotland återigen för stor, och sedan en tid tillbaka bor Johann Malmström och hustrun på Snäck. Tanken när beslutet togs om en återflytt till Gotland var att arbeta som konsult, men så hann det aldrig bli. Istället sökte han, och fick, jobbet som näringslivsstrateg på Gotland, en tjänst som Michael Enlund lämnade i våras.

– Jag har erfarenhet från både det privata och det offentliga. Jag tror även det var det som de som anställde mig fastnade för, att jag har en bra mix och har en förståelse för båda sidor, säger Johann Malmström.

Han har innehaft tjänsten sedan den 27 augusti, och säger att han redan hunnit skapa sig en bild av det gotländska näringslivsklimatet.

– Jag har ju till exempel Kalmar att jämföra med, och då tycker jag att det ser ganska bra ut här. Jag vet att alla inte tycker det, och det har jag respekt för. Vi behöver absolut bli bättre på att bemöta våra företagare. Jag tycker att dialogen mellan näringsliv och region är väldigt bra, och den ömsesidiga viljan att prata upplevde jag inte fanns på samma sätt i Kalmar.

När Svenskt Näringsliv i början av oktober släppte sin senaste rankning över företagsklimatet i landets samtliga kommuner hamnade Gotland på en 253:e plats, vilket var fyra platser bättre än den senaste rankningen. Trots att Gotland hållit till i de nedre regionerna av rankningen i flera år säger Johann Malmström att läget totalt sett på ön är bättre än vad placeringen visar.

– Med tanke på var Gotland hamnat på rankningen är jag positivt överraskad över viljan att förändra klimatet här. Jag vet att det finns ett missnöje bland öns företagare främst med bygglovs- och upphandlingsprocesserna, men även där börjar vi se positiva effekter och bygglovshögen krymper.

Regionen har som uttalat mål att Gotland ska bli årets Tillväxtkommun år 2020, något som kan låta orimligt om man tittar på rankningen från Svenskt Näringsliv. Det tycker dock inte den nye näringslivsstrategen.

– Det är ett tufft mål, det är det. Men vi ligger redan nu bra till i flera kategorier, och det händer saker i rätt riktning. Det känns som att näringslivet är med på tåget, och nu måste vi visa verkstad från båda sidor. Jag tycker att vi har ett bra läge, och det säger jag utan att ignorera de problem som finns.

Hur kommer du att sätta din prägel på rollen som näringslivsstrateg?

– Jag kommer att fortsätta arbeta för att vi ska ha en bra dialog med näringslivet, samtidigt som jag även kommer att arbeta internt på regionen med att öka förståelsen för företagarna.

Med tanke på Gotlands placering på näringslivsrankningarna de senaste åren är det ett utmanade jobb Johann Malmström har framför sig. Det är dock inget som oroar honom.

– Jag kanske borde vara nervös, men det är jag inte. Jag känner mig trygg i vad jag kan bidra med. Givetvis är det ett stort ansvar som kommer med den här tjänsten, och jag vet att det inte kommer att räcka att folk anser att jag är en trevlig typ, utan jag måste ju göra resultat också.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg