Här hyllas alla de som byggde vårt land

Med kaffe och tårta hyllades alla de som byggde vårt land. "Tack för att ni finns" är mottot för Georgis Touma, initiativtagare till Seniorgalen.

18 april 2018 08:00

Svenska folket är fantastiskt på att tacka sina stjärnor. Idrottsgalor, musik- och skådespelargalor, till och med handeln har sina egna hyllningsevent.

Men vem hyllar den vanliga människan, till åldern nu, men som var med om att bygga landet?

Det var så han funderade, Georgis Touma från Norrköping.

1989 kom han, tillsammans med sin mamma, till Sverige som flykting från Syrien men står nu stadigt i det svenska.

Han har sett sin mor bli gammal, han har sett de som byggde det trygga Sverige han kom till bli gamla.

­– Jag tänkte: Har jag någonsin på riktigt tackat mamma för allt hon gjort? När jag insåg att svaret var nej förstod jag att jag måste göra något. Inte bara för henne utan för alla seniorer, säger han.

Att starta Seniorgalan är hans sätt att tacka dem som gått före, de som gjort att han kunnat leva det liv han lever.

I år hölls den ursprungliga Seniorgalan i Norrköping för femte gången, förra året började den dessutom att gå på export, bland annat till Gotland. 2018 bjuds det på gratis kaffe, tårta och en stunds underhållning i 13 mellansvenska städer varav Visby alltså är en.

På tisdagen kom närmare 500 glada pensionärer Donners Event, uppdelat i två sittningar.

Ragnar Dahlberg, känd inte minst från tv-program som ”Café Norrköping” och ”Go’kväll”, underhöll med minnen och hågkomster:

– Det finns så mycket kunskap i den här lokalen som inte tas tillvara, tänk vad misstag som kunde undvikas om de frågade oss först, säger han.

På samma linje är Georgis Touma. Han pekar över den fullsatta lokala och säger:

­– När jag träffar min mamma får jag en kärlek som jag inte får någon annanstans. Den här lokalen är full av mammor och pappor, full av kärlek. Här inne finns livets skatt, här finns vår historia.

Särskilt märkvärdigt är det egentligen inte, ett par timmars samvaro bara för folk som vill dö unga men så sent det bara går, människor som en gång i tiden skar ost med vaxat snöre och fascinerat svängde till höger i september -67.

Det är däremot tanken som räknas, en möjlighet att träffas och känna sig uppskattad.

Under Seniorgalan stod dansbandsmusikern Towe Widerberg och de lokala artisterna Annika Fehling och Annelie Roswall från gruppen Gimra för den musikaliska underhållningen.

0498-202403

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa