Harald dog efter hastig sjukdom

Gutebaggen Harald V dog plötsligt. "Det är en familjemedlem som lämnat oss".

27 september 2019 12:49

P18:s mest kände medarbetare, gutebaggen och maskoten Harald V, har somnat in efter en hastig sjukdom, bara några dagar efter att han mötte besökarna på Garnisonens dag, skriver Gotlands regemente på sin facebooksida. 

Han ska ha drabbats av en ovanlig magsjukdom och trots intensiva försök kunde veterinären inte rädda hans liv.

– Det känns sorgligt och väldigt oväntat. Han charmade alla han mötte under sin tjänstgöring, från dignitärer till barn. Han hade en naturlig karisma som funkade lika bra i Östnytt som på BBC, säger chefen P 18 Mattias Ardin i regementets uttalande.

Harald V ägdes av Katarina Amér, och för henne var Harald mycket mer än ett får i hagen.

– Harald var speciell för mig. Han var lugn och trygg i ovanliga situationer, gillade uppmärksamhet och var en riktig kelgris. Det är en familjemedlem som lämnat oss, säger hon.

Traditionen med gutebaggar som regementsmaskotar har funnits sedan 1979. När Gotlands regemente P18 återuppstod 2018 ingick i uppdraget att återupprätta betydelsefulla traditioner och efter en uttagningsprocess valde regementschefen  Mattias Ardin tillsammans med stabschef Hans Håkansson ut en ny Harald, den femte i ordningen. 

Han gjorde sin debut vid regementets officiella återinvigning i maj 2018, där bland andra kungen, statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén. Sista framträdandet gjorde han i lördags på Garnisonens dag.

Harald V kommer att ersättas av en ny gutebagge, dock oklart när.

Det finns ingenting som tyder på att sjukdomen har något samband med Haralds medverkan på Garnisonens dag, skriver Gotlands regemente. Harald blev tre år.

Så jobbar vi med nyheter