Under åren 2012 till 2014 rapporterade polisen på Gotland in 319 trafikolyckor, med personskada till följd, till Transportstyrelsen. 199 av dem inträffade på landsbygdsvägarna, 94 i Visby och 26 olyckor skedde utanför vägarna.
Flest olyckor inträffade på länsväg 148, mellan Visby och Fårösund.
– Vägen är en stor kroppspulsåder till Visby med många pendlare, säger Anders Särland, poliskommissarie och chef för trafikverksamheten.
Vissa sträckor är mer olycksdrabbade än andra.
– Vid Skogsholm sker det många avåkningar, det kan bli väldigt halt där. Där finns till och med skyltar uppsatta som varnar, säger Anders Särland.
Vägen kritiseras ofta för att vara smal, fast den har samma bredd som de flesta andra länsvägar. En anledning kan dock vara att vägen, trots sin anslutning till Fårö, saknar cykelväg. Men Trafikverket har i dagsläget inga planer på åtgärder.
Gotlandspolisen är dagligen ute för att kontrollera och informera trafikanter. Anders Särland uppskattar att de flesta olyckorna beror på för höga hastigheter när människor är på väg till och från jobbet.
– Fordonen utvecklas och blir snabbare och folk upplever inte hastigheter på samma sätt som förr, säger Anders Särland och fortsätter:
– När vi gör våra mätningar märker vi att hastighet-erna emellanåt är ganska höga. Men den mänskliga faktorn är svår att påverka.
Antalet dödsolyckor per år har ökat de senaste fem åren. År 2014 dog fyra personer i trafiken på Gotland, jämfört med ett dödsoffer 2010.
– Det är små siffror, men den ska vara noll. Höga hastigheter är en faktor som gör att många får sätta livet till, säger Anders Särland.
En av de vanligaste platserna där människor kör för snabbt är på väg 140 utanför Västerhejde skola, där hastighetsbegränsningen är 60 km/h. Trafikpolisen på Gotland upplever överlag att människor tenderar att köra för snabbt utanför öns skolor.
– Det är konstigt att folk inte kan hålla hastigheterna på platser där barn när som helst kan dyka upp, säger Anders Särland.
Störst risk att råka ut för en trafikolycka i Visby löper man på Allégatan och i innerstan, där respektive åtta olyckor inträffade mellan 2012 och 2014.
– Det är viktigt att man som fotgängare och cyklist gör sig synlig med lampor och reflexer, säger Anders Särland.
Inte heller Färjeleden eller Visbyleden är särskilt trygga vägar att färdas på, där näst flest olyckor inträffade i Visby.
0701-89 11 31