Helikopter ramlade av lyxyacht – hittades på Gotska Sandön

Under söndagsförmiddagen upptäcktes en helikopter på stranden på Gotska Sandön. "Det är klart att man börjar undra".

10 september 2017 17:21

Två besökare på Gotska Sandön hittade under söndagsförmiddagen en helikopter som flutit i land på stranden. De kontaktade då tillsynsmannen Mattias Sandgren.

Vad tänkte du när de sa att det var en helikopter på stranden?

– Det är klart att man börjar undra när de sa att det låg en helikopter på stranden. Vi ville säkerställa att det inte var någon som hade störtat. Men den hade ett kapell över sig och det var tydligt att den ramlat över bord från en båt, säger han.

Polisen, Kustbevakningen och Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) kopplades in i ärendet och kunde snabbt identifiera helikoptern.

– Helikoptern har blåst av ett större fartyg, säger Eva Nilsson på polisens ledningscentral i Stockholm.

Enligt JRCC kom helikoptern från den brittiska lyxyachten Capella C som den 4 september var på väg från Riga till Rönne på Bornholm. När båten befann sig på internationellt vatten öster om Fårö tappades helikoptern, en Robinson 66, i vattnet.

– De trodde att helikoptern sjönk som sagt och det kanske den gjorde men nu ligger den och skvalpar på Gotska Sandön, säger Eva Nilsson.

Enligt Kustbevakningen fanns det knappt 300 liter flygfotogen i helikoptern när den tappades. När den kom fram till Gotska Sandön var tanken tom och det finns nu ingen risk för ytterligare läckor.

– Det har kommit ut under sjunkningsprocessen, säger Ulrik Sörehall, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Så jobbar vi med nyheter