När topp-politikerna i tekniska nämnden i veckan samlades till ett möte med arbetsutskottet fanns en kontroversiell handling på bordet.
Den är på sjutton sidor och rubricerad ”Konsekvensanalys strategisk plan och budget 2020-2022.” Den är undertecknad av regionens tekniske direktör, Patric Ramberg, och framtagen för att belysa vad som blir följden av nämndens strykningar av äskanden från förvaltningen.
Det är en lång parad av angelägna projekt som radas upp, där formuleringen ”investeringen stoppas” är vanligt förekommande, liksom skrivningen ”ramtillskottet tilldelas ej”, i båda fallen på enkel svenska: det blir inga pengar.
Att en kommunal förvaltning begär pengar till fler insatser än den politiska nämnden beviljar är närmast standard. Men den här listan är lång och visar på stora konsekvenser:
– Ja, den är omfattande, det beror i sin tur på vårt ekonomiska läge, kommenterar Patric Ramberg.
När projekt som kryssningsbron, eller aktivitetsparken på A7 föreslås stoppas så beror det egentligen inte på att investeringsmedlen, på 28 miljoner kronor, respektive 3,5 miljoner kronor, strukits. Men förvaltningens analys visar att man inte kommer att ha råd med kapitalkostnaderna för driften. Så är fallet genomgående med de många investeringar som nu riskerar att utebli.
– Ja, så kan man sammanfatta det. Kan vi inte täcka kostnaderna så kan vi inte göra investeringen, säger Patric Ramberg.
Isabel Enström (MP, ledamot av tekniska nämnden, är mycket kritisk till hur den styrande alliansen har hanterat tekniska förvaltningens budget.
– De stryker i förvaltningsskrivelser på sittande möte. Utan analys av följderna. Det är ett oseriöst sätt att hantera gotlänningarnas pengar, givna löften och ingångna avtal, vilket bland annat drabbar överenskommelser med Trafikverket i länstrafikplanen, säger hon.
– Det är dessutom så att strykningar av förvaltningens äskanden drabbar barn, ungdomar, rörelsehindrade och landsbygden, fortsätter Isabel Enström.
Redan vid tekniska nämndens förra sammanträde reserverade sig både hon och den socialdemokratiska gruppen, med likartade invändningar.
– När vi styrde fick vi mest kritik för brist på styrning och ledning. Nu tänker alliansen skicka vidare förvaltningens förslag till budgetberedningen, i stället för att föra en dialog om vad som är rimligt. Regionens ekonomi är inte bra, det vet jag med – och det är jobbigt att spara pengar. Men att bara stryka – det här är en parallell till vad som hände på riksplanet med (M) + (KD)-budgeten, säger Isabel Enström.
Karl-Johan Boberg (C), tekniska nämndens ordförande, kallar förvaltningsskrivelsen ”ett utkast”.
– Inga beslut är fattade.
Han påpekar att regionens budget aldrig varit så stor som i år och att tekniska nämnden har fått ett tilläggsanslag på 7 miljoner kronor, samt äskar 6,5 miljoner kronor mer för 2020.
För att klara allt det som beskrivs i konsekvensanalysen skulle man behöva äska mer, konstaterar han.
– Men vi måste tänka på framtiden. Den förra majoriteten hade spenderbyxorna på och levde över våra tillgångar. Ska jag välja så prioriterar jag sjukvården och full drift i skolorna framför till exempel en aktivitetspark, säger Karl-Johan Boberg.
Tekniska nämndens nästa sammanträde är den 24 april.
Budgetberedningen samlas i Fårösund under tre dagar i början av maj, innan budgeten och den strategiska planen ska behandlas i regionstyrelsens arbetsutskott 10 maj, sen i hela regionstyrelsen och slutligen beslutas i regionfullmäktige.