Hemserektor säger upp sig efter några månader

Krisen för Högbyskolan i Hemse fortsätter. I går meddelade rektorn Stefan Meuller att han säger upp sig efter bara några månader på posten. ”Jag klarar inte uppdraget helt enkelt”, säger han.

6 oktober 2016 06:00

Stefan Meuller har mångårig erfarenhet som skolledare. När han rekryterades som ny rektor till Högbyskolan i Hemse i somras var förhoppningen att han skulle bli en långsiktig lösning. Före honom hade Jacob Wesley under ett drygt år hoppat in som rektor på skolan för att lösa en akut situtation med brist på ordning och struktur på skolan. Men förhoppningen kom på skam. I går meddelade Stefan Meuller personalen på skolan att han säger upp sig och slutar redan i månadsskiftet oktober-november.

– Jag klarar inte uppdraget helt enkelt. Jag kunde inte göra det jag ville: att göra Högby till Gotlands bästa skola, säger han.

För en månad sedan slog han larm i GA om att det saknades flera behöriga lärare på skolan och att svårigheterna med att rekrytera personal till landsbygdsskolorna var omfattande. Och de svårigheterna har fortsatt enligt Stefan Meuller.

– Det går inte att få ut de nödvändiga resurserna på landet. Pengar finns det nog, men det gäller att kunna köpa något för pengarna också och det kan vi inte. Jag har insett att det inte går att göra något åt det i brådrasket och då kan inte jag ta ansvar för verksamheten.

Vad ska du göra härnäst?

– Jag jobbar månaden ut. Sen blir jag arbetslös. Jag har gett mig in i det här till över hundra procent. Det är efter moget övervägande jag har insett att jag inte är rätt person för det här jobbet. Och vem som är rätt person får man nog fråga Torsten Flemming om.

Grundskolechefen Torsten Flemming är bedrövad över att nu ha förlorat den andra rektorn på Högbyskolan inom loppet av ett halvår.

– Det är ju jättetråkigt för både skolan och för Stefan som hade stora ambitioner och ville mycket.

I intervjun i GA tidigare i höstas föreslog Meuller att regionen skulle lösa problemet med att hitta lärare till landsbygdsskolor genom att tvångsförflytta lärare dit behoven är störst. En idé som Torsten Flemming inte är helt avvisande till.

– Vi borde vara offensivare som arbetsgivare och fördela resurserna efter behov, men det är väldigt svårt att flytta människor mot sin vilja. Det blir sällan ett bra resultat. Men man skulle nog från början trycka på att du är anställd i Region Gotland. Nu är vi väldigt fast i vilken skola eller till och med avdelning man är anställd på.

– Vi har ju ett kompetensförsörjningsproblem rent generellt men Hemse Högby har varit svårast, säger Torsten Flemming.

Varför är det så svårt att rekrytera personal till Hemse?

– Jag vet inte. Man kan hamna i de här spiralerna, man hör och läser i medierna att Hemse har en dålig klang. Det är inte rättvist för det är många som gör ett jättebra jobb där. Högby har gjort ett jättearbete med sina förbättringsområden och har fått grönt ljus på alla av Skolinspektionen. Det känns jättetråkigt att inte kunna locka lärare till skolan.

Hur ska situationen lösas på kort sikt?

– Genom att hitta människor. Vi måste hitta båda ledare och ta en dialog igen med förflyttning av lärare.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa