Het landsbygdsdebatt att vänta – och rekord

Den 16 januari riktas strålkastarna, för tredje året i rad, på landsbygdens utveckling. ”Ditt val för Gotland” är temat under inspirationsdagen 92 möjligheter – och debatt är att vänta mellan Annie Lööf (C) och Mikael Damberg (S).

7 november 2017 09:00

300 deltagare 2016, över 400 i år. Tillväxt Gotland, arrangör av 92 möjligheter, siktar och hoppas på över 500 personer på Wisby Strand i januari.

Oskar Lindehejd, chef för Swedbank på Gotland, var den som tog idén om inspirationsdagen till ön för drygt tre år sedan.

Han menar att det är en perfekt arena för nätverkande, engagemang och kreativa lösningar.

– Vårt tema i år, ”Ditt val för Gotland”, har två delar. En del är givetvis att det är valår och vi vill sätta ljuset på vad politiken vill med landsbygden. Det blir extra kraft genom att både centerledaren Annie Lööf och näringsministern Mikael Damberg är på plats, säger Oskar Lindehejd.

Samtalet mellan de båda, eller debatten om så blir fallet, vill han ska ge en tydlig bild av vad de två politiska blocken har för stånd­punkter.

Den andra delen som ingår i temat handlar om att få gotlänningarna att aktivt välja att engagera sig för landsbygdsfrågorna.

– Vill man vara med och utveckla och hur ska i så fall ett sådant engagemang ta sig uttryck? 92 möjligheter är en plattform för eldsjälar och vi vill hjälpa till att svara på frågan: Vad behövs för att dessa personer ska fortsätta engagera sig?

Oskar Lindehejd, som flyttade till ön för drygt tre år sedan, är imponerad över den kraft som finns på den gotländska landsbygden.

– I mitt jobb åker jag runt en hel del på Gotland och jag slås ofta av hur stort engagemanget är, hela vägen från Vamlingbo i söder till Fårö på norr. De många utvecklingsbolagen som finns runt om på ön är jätteviktiga och gör stor skillnad för detta, säger han.

Namnet ”92 möjligheter” syftar på öns 92 socknar, men hittills har inte evenemanget lyckats locka representanter från dem alla.

Roger Hammarström, projektledare för arrangerande Tillväxt Gotland, säger:

– Förra året var närmare två tredjedelar av öns socknar på plats, och det skulle vara häftigt om samtliga närvarade. En uppmaning är absolut att sätta ett kryss i kalendern på den 16 januari, säger han.

Förutom centerledaren ­Annie Lööf och näringsminister Mikael Damberg gästar också författaren, journalisten och kulturkritikern Po ­Tidholm 92 möjligheter.

Han är född och uppvuxen på ett småjordbruk utanför Arbrå i Hälsingland och förra hösten sågs han som programledare för tv-serien ”Resten av Sverige”.

92 möjligheter

Inspirationsdag med syfte att lyfta landsbygdsfrågor, skapa nätverk och ge energi till de eldsjälar och entreprenörer ute på ön som lyfter sin socken eller omgivning. Arrangör är Tillväxt Gotland, i samarbete med Swedbank, Region Gotland, Geab, Länsstyrelsen, Gubis, och Uppsala universitet.

Inspirationsdagen hölls för första gången år 2016.

Så jobbar vi med nyheter
Johan Kurelid