Hjärt­register bäst i landet

Hjärtmottagningen på Visby lasarett är bäst i landet på att registrera hjärtinfarkter. 200 hjärtan får varje år vård på Gotland.

15 maj 2019 10:15

Hjärtmottagningen på Visby lasarett ligger i topp när det gäller att registrera vården av patienter med hjärtinfarkt.

Nu får mottagningen ta emot en utmärkelse för att ha bäst täckningsgrad i landet av kvalitetsregistret Swedeheart.

– Det känns roligt att vi får utmärkelsen för vårt arbete med kvalitetsregistret. Deltagande i nationella kvalitetsregister höjer vårdens kvalitet, säger verksamhetschef och överläkare Veronica Snoder.

Varje månad tar sjuksköterskan Lena Hultman Berg på hjärtmottagningen emot en sammanställning över alla patienter som vårdats för hjärtinfarkt i den gotländska sjukvården. I snitt handlar det om drygt 200 fall per år.

– Då får jag först gå in i kvalitetsregistret och kolla om patienterna är registrerade i Swedeheart eller inte. Är de inte det får jag registrera patienterna och det är en hel del pyssel kring varje enskild inskrivning för att få den komplett med alla parametrar, säger Lena Hultman Berg.

Registrets mål är att säkerställa bra akut hjärtsjukvård och uppföljning.

– Täckningsgraden är i högsta grad en viktig faktor i det, om vi missar många patienter vet vi inte riktigt om resultaten stämmer. Med stöd av kvalitetsregister kan vi jämföra behandling, utfall, och kvalitet på ett bra sätt när täckningsgraden är hög, säger Hans Ericsson, överläkare på hjärtmottagningen.

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe