Höjda mjölpriser att vänta efter torkan

Regnet i höst och den extrema torkan i somras kommer att få konsekvenser en lång tid framöver, säger mjölnare Laban Bergström.

Foto: Sofie Regnander

DYRARE MJÖL EFTER TORKAN (GT)2018-09-21 09:47

Enligt Jordbruksverkets prognos beräknas den totala skörden av spannmål i landet att bli 4,2 miljoner ton. Det är 29 procent mindre jämfört med 2017. Lantmännens prognos ligger i nivå med Jordbruksverket, men man har aviserat att utfallet kan bli ännu sämre.

Det här kommer att påverka priserna och tillgången både på mjöl och kött i butikerna flera år framöver spår Laban och Bettan Bergström som driver Labans kvarn i Roma.

– Först hade vi hösten som dränkte och förstörde höstsådden. Sen kom våren och sommaren med torkan som har lett till att en stor del av vårsådden inte gått i skörd. Det här året skulle de ha kunnat spela in filmen Utvandrarna, så galet har det varit, säger Laban Bergström.

Uselt bete och rekordlånga köer till slakt har lett till att bönderna tvingats utfodra djuren med spannmål som skulle ha blivit mat i butikshyllorna.

– Spannmålet har blivit foder. Det man skulle ha sparat till utsäde har också gått till foder. Det här kommer att märkas i flera år framöver.

Torkan drabbar alltså inte bara bönderna utan även råvaruförädlarna som Labans kvarn i flera led. Det extrema vädret har inneburit färre kärnor på varje strå och sämre mjölutbyte per kilo kärna. Labans kvarn får med andra ord ut mindre mjöl ur kärnorna som mals.

– Det är cirka 15 till 20 procent mindre mjöl vi får ut, säger Laban.

Vad kommer det här att få för konsekvenser?

– Det kan nog bli tomt i hyllorna och det kan bli månadshöjningar ute i butikerna, ungefär som dagspris på kräftor, säger Bettan Bergström

Hur mycket kan ni behöva höja priset?

– Det kan nog handla om över tre kronor per kilo när det slagit fullt ut, säger Laban.

Labans kvarn har via sin grossist Lantmännen tidigare alltid fått sitt spannmål från Gotland. Nu finns det en risk att spannmålet måste plockas in utifrån.

Både Laban och Bettan tycker att det är viktigt att få ut budskapet till konsumenterna. Att upplysa folk om hur allvarlig situationen är och att man inte bara ”fläskar på” och höjer priset för att tjäna mer pengar.

– Det är väldigt tråkigt för vi har dubblat produktionen här i kvarnen sedan april i år och vi har två nya grossister som innebär att vi når flera mindre bagerier.

Hur oroliga är ni för er verksamhet?

– Blir det ett liknande år till, så vet i sjutton hur det ska gå, svarar Bettan.

– Det är nervöst, man vet inte om folk kommer att handla eller om de väljer billigare alternativ istället, men jag hoppas inte det. Vi har många trogna kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om