Hon fick det omöjliga uppdraget

Hur får man gotlänningar att ställa bilen och välja cykeln eller bussen istället? Det ska Paula Cederberg Ahlsten nu försöka att ta reda på, i sin nya roll som reserådgivare.

Foto: Malin Stenström

Klimat2019-05-08 07:15

I mars började Paula Cederberg Ahlsten sitt nya jobb som reserådgivare, med målet att ändra gotlänningarnas beteende kring arbetspendling.

– På Gotland reser man mycket med bil. När man tittar på en graf över kollektivtrafiken i Sverige ser man en liten, liten stapel längst ner. Och det är Gotland. Vi reser minst kollektivt med råge, säger Paula Cederberg Ahlsten.

Uppdraget är en del av länsstyrelsens projekt ”Hållbara transporter”, som har i syfte att bidra till det nationella målet att sänka växthusgasutsläppen från transporter med 70 procent till år 2030. Även om projektet ägs av länsstyrelsen är Paula Cederberg Ahlsten anställd av Region Gotland och sitter tillsammans med deras kollektivtrafikenhet.

– Jag ska förse dem med kundunderlag, säger hon.

För att nå ut till gotlänningarna vänder hon sig till arbetsgivarna och under onsdagen har hon sina två första företagsmöten. Om de sedan visar sig intresserade av att ta sig an projektet skickar hon ut en resevaneundersökning till de anställda. När hon därefter har sammanställt svaren håller hon i en workshop med de anställda. Allt detta är gratis.

– Sedan, om de är intresserade, kommer jag gärna tillbaka och gör en uppföljning, säger hon.

Paula Cederberg Ahlsten vill tvätta bort bilden av att gotlänningar är lata och bekväma.

– Ju mer man säger det desto mer befäster man det. Jag vet att gotlänningarna är måna om sin natur och miljö. Vi måste bara skapa bättre förutsättningar, säger hon.

Hur gör man då det?

– Det finns olika alternativ, jag har en lång lista. En lösning kan vara att arbetsgivaren betalar busskortet. En annan kan vara att tiden för transporten blir en del av arbetstiden. Eller att man får jobba mer på distans. Jag har även hört talas om arbetsplatser där de som cyklar får en bonus, säger Paula Cederberg Ahlsten och fortsätter:

– Det kan även vara så att arbetsgivaren bistår med reflexer, cykelpumpar, säkra cykelparkeringar och gratis cykelservice.

Ungefär hälften av alla bilresor i Sverige är kortare än fem kilometer. Samtidigt är det de första fem kilometerna som har störst miljöpåverkan.

I en undersökning som Helagotland.se gjorde tidigare i år fick högt uppsatta chefer på Gotland svara på hur de tar sig till jobbet. Där svarade regiondirektör Peter Lindvall att han oftast tar bilen till arbetet som ligger 3,5 kilometer från hemmet. Samhällsbyggnadsdirektören Johan Åberg berättade att även han oftast kör sina 3 kilometer till jobbet. Skoldirektören Anders Jolby erkände att han, trots ynka 1 kilometer, allt som oftast tar bilen till arbetet.

– Jag kommer definitivt att se över min egen arbetsplats också. Man måste börja där man står, säger Paula Cederberg Ahlsten.

Hon är tydlig med att hon inte förväntar sig att det här kommer att vara ett lätt uppdrag, och hon vill inte knäppa någon på näsan.

– Jag försöker inte bli någon superhjälte som får alla att börja cykla. Jag vill få igång en debatt och tankegång. Har jag ens koll på bussens linjetrafik? Kan jag cykla en gång i veckan?

Många gotlänningar som bor på landsbygden är beroende av bilen för att få ihop vardagspusslet. Det finns även flera socknar som helt saknar tillgång till kollektivtrafik.

– Men det går att åka buss, även om det ibland är krångligt. Du kan till exempel se om det finns någon parkeringsplats vid närmsta busshållsplats. Ta bussen de dagar det går, det måste inte vara allt eller inget. Även om man bara gör det ibland gör det stor skillnad.

Gotlänningarnas bussvanor

Statistik visar att en gotlänning åker i snitt 15,1 kollektivtrafikresor per år. Det är drygt hälften så många jämfört med kalmariterna, som är näst sämst i landet. Bäst på att åka kollektivt är stockholmarna, som åker i snitt 141,1 resor per år.

Trots att befolkningen ökade på Gotland med två procent mellan åren 2011 och 2017 sjönk resenärsantalet med 24 procent. Den stora tillbakagången beror till största andelen på att regionen år 2012 avskaffade gratisresorna för skolungdomar i Visby stadstrafik.

År 2017 gjordes 48 procent av alla resor av ungdomar, men deras befolkningsandel är 13,4 procent.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om