Hoppas få stanna på ön så länge de pluggar

De drev UF-företag och flera hotades av utvisning. Nu räddar tillfälliga regler dem att studera 13 månader i taget, men framtiden är lika oviss som för ett år sedan.

21 december 2018 09:07

Fem killar från Afghanistan som gick Guteskolans språkintroduktion startade UF-företaget "Byt skjorta". Flera av dem riskerade utvisning, men räddades i somras av nya tillfälliga regler. När deras asylansökan avslagits för tredje gången kan Migrationsverket bevilja 13 månaders tillfälligt uppehållstillstånd för studier. I dag är alla fem kvar i Sverige, men för de tre som inte beviljats permanenta uppehållstillstånd är läget fortfarande osäkert.

– Det är stressande att behöva söka om efter 13 månader och vänta på svaret ja eller nej, om vi ska få stanna eller inte, säger Reza Nazari.

Ett tredje avslag på asylansökan innebär också att dagersättningen från Migrationsverket upphör. De som räddas kvar i Sverige för studier tvingas ordna boende och ekonomi själva.

– Lärbro, Slite, Västerhejde. Jag har flyttat sju eller åtta gånger, kanske mer, säger Zia Hashemi och berättar att han får hjälp av Röda korset för att klara mat och husrum.

Reza Nazari har tur och får hjälp av en gotländsk familj där han får bo gratis. Han jobbar dessutom extra när skoldagarna är över.

Den dubbla pressen med ständig rädsla för att skickas tillbaka till Kabul och att klara studier och vardagsliv märks i skolan.

– Det blir ett moment 22. De har krav på sig att gå i skolan och ibland måste de flytta och det gör det svårt att fokusera, säger Erika Sandgren, mentor för språkintroduktionseleverna.

Både Reza och Zia har kompisar som utvisats till Afghanistan. Där har situationen under det senaste året förvärrats för de anhöriga.

– Jag hade kontakt med min mamma för fem månader sedan i tre minuter, sedan stängdes telefonen av talibanerna som plockar ner antennerna för att ingen ska ha kontakt med omvärlden, säger Reza Nazari.

Han valde att inte berätta för henne om avslagen att få stanna i trygghet.

– En mamma vill inte höra det, så jag berättade att vi har det bra, säger han.

Om de beviljas nya perioder på 13 månader att få stanna väntar gymnasiet eller studier på Komvux.

– Vi kämpar och vi ska bo kvar här tills det blir fred i Afghanistan, säger Reza Nazari och berättar att han väljer mellan tre framtida yrken: Bilmekaniker, sjuksköterska eller byggnadsarbetare.

Erika Sandgren tycker att det är inhumant att behandla flyktingar så som Sverige gör och hon har påverkats starkt själv.

– Jag har fått ett annat synsätt på människor och blivit mer ödmjuk. De känns som mina barn oavsett varifrån de kommer och jag vet att de har gjort mig till en bättre människa, säger hon.

Fakta

Mellan 1 juli och 30 september 2018 var det möjligt att ansöka om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen.

Migrationsverket och migrationsdomstolarna prövar just nu alla inkomna ansökningar.

Av totalt 11 708 ansökningar har 4 497 fått lov att stanna och 2 511 fått avslag.

För att få stanna enligt den nya lagen måste man ha ansökt om asyl första gången 24 november 2015 eller tidigare.

Vara registrerad som ensamkommande barn vid ansökan.

Fått vänta mer än 15 månader på ett beslut.

Fått beslut om utvisning den 20 juli 2016 eller senare.

Ha för avsikt att studera på gymnasienivå.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe