Hoppas på byggstart ett år sent

I januari eller senast februari nästa år tror Försvarsmakten att den stora byggstarten äntligen kan vara igång. Men soldaterna är redan på plats med tillfälliga el, vatten och avloppslösningar.

17 november 2017 07:30

Striderna kring Försvarsmaktens etablering på Tofta skjutfält har kraftigt försenat byggstarten för va-nät, el och beläggningsarbeten av vägar. Före jul 2016 fick Skanskas personal beskedet att bolaget vunnit upphandlingen. Arbetet skulle ha varit igång i januari i år, men upphandlingen överklagades av Fastec, ett av de bolag som inte fick kontraktet. Inte bara en utan två gånger har anbudsförfarandet gjorts om och väntar nu på ett rättsligt avgörande.

– Vi hoppas att kammarrätten säger att vi har gjort rätt. Då startar bygget i januari, säger Peter Johansén, Försvarsmaktens projektledare på Lokalplaneringsenhet Mitt.

Om kammarrätten dömer till Fastecs fördel måste upphandlingen göras om en tredje gång.

– Vi planerar efter ett värstascenario. Måste vi göra om upphandlingen blir det byggstart i februari, säger Peter Johansén.

Men även en tredje upphandling går att överklaga, vilket i så fall skjuter på byggstarten i månader.

Den rättsliga tvisten påverkar inte de temporära lokallösningarna med paviljonger som flyttats från Wisbygymnasiet, där de nyttjades under ombyggnationerna av F-huset. Soldaterna kom på plats i måndags, med tillfälliga vatten- och avloppslösningar samt el från ett inhyrt elverk.

– De kan gå på toaletter och duscha, de märker ingen skillnad och har både el och vatten, säger Peter Johansén.

Tack vare tillfälliga lösningar är Försvarsmakten i gång med sin verksamhet på Tofta.

– Det innebär att de krav som ställs på Försvarsmakten är lösta och att vi är på plats och kan lösa en uppgift. Det känns naturligtvis bra, säger Peter Johansén.

Detta har hänt:

Permanent förband på Gotland innebar beslut om omfattande byggnationer på Tofta skjutfält.

Bygglovet överklagades, men överklagan avslogs i juni i år av regeringen.

Parallellt pågår en strid kring upphandlingen, dom väntas innan jul.

Tänkt byggstart var januari 2017, nu blir den minst ett år försenad.

Källa: GA:s arkiv

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe